Sagunt i Potries declarades capitals culturals valencianes d'enguany

Les dues poblacions prenen el testimoni cultural que cedeix Gandia, fins el 25 d'abril de 2019.

Presentació de la capitalitat cultural de Sagunt i Potries 2018 al Centre del Carme de València.
Presentació de la capitalitat cultural de Sagunt i Potries 2018 al Centre del Carme de València.

Després d'una avaluació exhaustiva de 8 candidatures, la capital del Camp de Morvedre i la població de Potries, a la Safor, han estat designades capitals culturals valencianes. En aquesta segona edició s'han elegit els dos municipis amb el reconeixement d'una població de més de 5.000 habitants i un altra de més menuda. 

Segell cultural

La Capital Cultural Valenciana és un segell anual creat per la Generalitat amb l'objectiu d'incentivar el territori cultural. S'emmarca dins del Pla de democratització cultural per tal de garantir l'accés a la cultura i s'inclou en el Pla estratègic valencià,  Fes Cultura. Aquesta distinció té com a objectiu reconéixer les localitats que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com un instrument de cohesió social i de foment econòmic. Alhora busca la descentralització de l'oferta cultural que promou l'entitat i millorar la comunicació entre la Generalitat i els diferents actors del sector de tot el territori valencià. Sagunt i Potries enceten a partir d'ara tot tipus d'activitats que giren al voltant d'aquest segell. 

Evitar el despoblament dels pobles menuts

L'alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, està convençuda que aquesta distinció contribuirà a evitar el perill de despoblament dels municipis més menuts. Per a Domínguez, la cultura forma part de l'ADN de Potries. Per això, el seu poble ha  posat en marxa el Pla estratègic cultural 2017-2020, "un pla on es marquen les línies d'actuació davall la marca de Potries Viu". El projecte té per objectiu la recuperació del patrimoni, la dinamització social i la protecció de la natura. 

Impulsar Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat

La capitalitat cultural valenciana suposa per a Sagunt una espenta important per al projecte de ciutat, centrada en el patrimoni i la candidatura de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat. Per a l'alcalde de la capital del Camp de Morvedre, Francesc Fernández, la cultura és un complement fonamental amb dimensió ciutadana i una dimensió econòmica. "Per a nosaltres la cultura és una inversió i no una despesa", asegura Francesc Fernández perquè "genera unes dinàmiques positives entre els ciutadans". 

L'acte d'inauguració de la Capitalitat Cultural Valenciana serà el 28 d'abril, a les 22.30 h, a Sagunt amb l'espectacle "Fahrenheit Ara Pacis" de Xarxa Teatre. Potries també desenvoluparà tot un seguit d'actes com ara cicles de Memòria Democràtica o jornades sobre horts històrics valencians. 

També et pot interessar

stats