Sabies que la festa de Moros i Cristians s’exporta a tot el món?

Empreses i associacions valencianes subministren a altres països ballarins i comparses per a nodrir i animar les festes d'altres poblacions

Els ballarins i ballarines dels Moros i Cristians d'Ontinyent en les festes de Menton, a França
Els ballarins i ballarines dels Moros i Cristians d'Ontinyent en les festes de Menton, a França / À Punt Mèdia

La festa de Moros i Cristians està molt arrelada a la Comunitat Valenciana, però el que molts no saben és que també fora del territori valencià està molt ben considerada. De fet, els seus participants són reclamats per a donar color i animar altres festes populars, no sols per Europa, també per altres continents, fins a la Xina.  

A Ontinyent, que celebra aquesta setmana les seues festes, trobem el Ballet Òpera, especialista a crear espectacles temàtics per a Moros i Cristians. "Quan eixim fora d’Espanya intentem portar també una esquadra de moros o de cristians, per tal de mostrar la festa tal com és, amb tota la seua esplendor", explica Dori Asensi, una de les responsables del Centre de Dansa Òpera.

Dori Asensi i el seu grup de ballarins i ballarines han treballat a França i Itàlia, en ciutats com Niça, Llemotges, Menton o San Remo. Fins i tot van estar a Eurodisney l'any 2007. En el cas del parc d'atraccions, la iniciativa d'actuar va nàixer del mateix Ballet Òpera. Segons conta Asensi, per a actuar a Eurodisney cal fer una proposta d’espectacle. Si encaixa en els requisits i relat del món Disney, és probable que l’accepten. Així va ser i allà van anar els membres del ballet junt amb la Societat de Festers d’Ontinyent. En concret, van dur una representació de cada filada dels Moros i Cristians d’Ontinyent i també quatre grups de ballet. "Va ser una experiència molt emocionant. Els visitants que estaven allí van quedar bocabadats en veure la nostra vestimenta i tot el boato", recorda Asensi. 

Les festes de Moros i Cristians també han tingut presència en la desfilada del dia de la Hispanitat a Nova York en diverses ocasions. El 2006 hi van participar representants de la festa d'Alcoi i una dècada després, el 2019, festers d'Onil. Està previst que el municipi torne a estar present en la desfilada d'enguany.

Enguany, À Punt torna a Ontinyent per a viure en directe les entrades Cristiana i Mora. Reserva la vesprada del divendres 25 d'agost per a viure tota l'emoció de la festa amb el periodista Ferran Cano i el seu equip.

També et pot interessar

stats