El Rototom Sunsplash de Benicàssim resisteix les pluges i el pas del temps

El festival reggae nascut en una xicoteta localitat italiana compleix enguany el 25 aniversari

El Rototom Sunsplash de Benicàssim resisteix les pluges i el pas del temps
El Rototom Sunsplash de Benicàssim resisteix les pluges i el pas del temps

Les pluges i les tempestes registrades en les últimes hores no han generat cap tipus de desperfectes en el muntatge, al recinte, ni tampoc a la zona d'acampada del festival Rototom Sunsplash. Des de l'organització asseguren que la pluja no generarà cap retard en l'horari d'obertura. A les 14:00 h arrancarà l’edició que fa 25, que s’allargarà fins al 22 d'agost.

Ni la pluja ni el pas del temps poden parar un dels festivals de reggae referents a Europa, que hui obri les portes complint 25 anys d'història. El festival va nàixer en 1991 en una discoteca de Gaio di Spilimbergo, una xicoteta població del nord d'Itàlia, i ha evolucionat fins a convertir-se en un dels esdeveniments reggae més importants amb 220.000 assistents.

Amb 25 anys d'història el festival manté viu l'esperit i la filosofia reggae de respecte i amor. El director de comunicació del festival, Claudio Giust, ens explica que el xicotet grup d'amics que van crear el festival continua sent el mateix. "És una unió que es manté des de fa 25 anys, i això significa que la relació familiar es igual d’estreta", ha dit.

Giust, amb la posada en escena d'enguany pel 25 aniversari, ens avança: "difícilment es tornarà a repetir, i hi haurà moltes sorpreses". Entre els plats forts de hui, el cantant, compositor i guitarrista californià Ben Harper i la seua banda Innocent Criminals, que esta nit oferiran un concert en format reggae inèdit a Europa, dissenyat especialment per al festival; i també l'actuació de Julian Marley, fill del llegendari Bob Marley.

A més, amb motiu de l'aniversari actuaran altres grans com David Rodigan, juntament amb l’Outlook Orchestra, amb un repertori de la història del reggae (19 d'agost); Jimmy Cliff i l'estrela del reggae italojamaicà Alboroise (20 d'agost); els neozelandesos Fat's Freddy's Drop (21 d'agost); o el rap cubà d'Orishas (22 d'agost). Un cartell amb més de 200 artistes, amb el reggae com a segell, que sorprendrà de nou els assistents.

El Rototom genera un impacte de 25 milions d'euros a l'any, i més de 2.000 llocs de treball directes i indirectes. I més enllà de la música i les xifres, el festival té un impacte cultural i social difícil de quantificar amb 13 àrees culturals, canals de ràdio i televisió propis i una gira promocional.

Filosofia verda del Rototom

El Rototom ha sigut reconegut dues vegades per la Unesco amb el Greener Festival Award com un dels festivals europeus més respectuosos amb el medi ambient. El lema del festival: "Un altre món és possible" es manté viu després de 25 anys amb una filosofia del respecte que té com a objectiu deixar la seua empremta verda.

La seua màxima és no generar deixalles de plàstic. Per a aconseguir-ho distribuiran entre els assistents 300.000 gots de plàstic reutilitzables, 78.000 vaixelles fetes de canya de sucre, 115.000 coberts de fusta provinent de boscos sostenibles, 186.000 palletes de dacsa 100% biodegradables i compostables. Tot i el seu xicotet tamany i pes, només 8 grams, i la seua escassa vida útil, suposen un 4% dels residus de plàstic al món i tarden fins a 2.000 anys a descompondre's. Amb aquesta aposta verda, tots els comerços i els restaurants participants s'han compromés amb l’aposta verda que permetrà evitar generar tones de polipropilé al planeta.

Altres iniciatives del festival són la plantació d'arbres al recinte i la mobilitat sostenible amb bicicletes i monopatins, i la utilització de material de biocompostatge, la instal·lació de llums LED i l'aprofitament dels recursos hídrics amb fonts d'osmosi inversa.

Gastronomia dels 4 continents

Els assistents podran gaudir dels plats de quatre continents amb 40 propostes diferents de llocs com ara Etiòpia, el Senegal, el Marroc, Costa d’Ivori, el Perú, Cuba, Jamaica i l’Argentina. La gastronomia asiàtica arribarà amb Tailàndia, el Japó i l’Índia. Mentre que Europa tindrà la seua representació amb propostes d'Itàlia, Alemanya, Grècia i Espanya.

Fòrum Social

La reflexió i el debat són imprescindibles al Rototom. Es tractaran temes com ara la contaminació dels plàstics als oceans; alternatives a l'educació; i el consum i les conseqüències del cànnabis recreatiu. Enguany visita el fòrum Proactiva Open Arms, Manuel Blanco, vicepresident de Proem-Aid, i un dels tres bombers jutjats i absolts per rescatar migrants a Lesbos. També participarà Lamine Sarr, portaveu del Sindicat Manter.

Un Rototom per a totes les edats

El Rototom està adreçat a un públic heterogeni, de totes les edats. El festival està certificat com a festival familiar per la marca Tour and Kids, amb el suport de l'Agència Valenciana de Turisme. El festival oferta una programació per als més menuts i les seues famílies en àrees com MagicoMundo o Rototom Circus. També es pot gaudir amb els més menuts a l'African Village amb tallers de dansa africana, o al Pachamama amb sessions de ioga i tallers de desenvolupament personal. I fins i tot disfrutar d'una zona de relax, amb bona música, al SunBeach, al Solé de la platja del Gurugú.

També et pot interessar

stats