Els Rocamora segueixen treballant el ferro com fa 200 anys

Les seues corbelles Catral i navalles musicals per als oboés estan en mig món.

La nissaga dels Rocamora treballa el ferro fa quatre generacions
La nissaga dels Rocamora treballa el ferro fa quatre generacions / Efe

La vida dels Rocamora, des de fa quatre generacions, no està marcada pel pas dels segons d'un rellotge. Ho fa el so dels colps que constantment ixen del seu taller. Aquesta nissaga de Catral (Baix Segura), es dedica des de fa vora 200 anys a l'art de conrear el ferro amb el foc. 

Ara és Gabriel Rocamora qui du les regnes d'un ofici que ha posat el cognom familiar en el mapa; i no únicament de l'Estat, sinó de mig món. La seua especialitat té dos puntals. Per una banda, la fabricació de ferramentes per al camp i, per l'altra, possibilitar parts d'instruments musicals. D'entre les aïnes que ixen dels tallers destaca la corbella Catral, una espècie de corbella que únicament fabriquen ells i que es caracteritza per tindre un mil·límetre i mig de gruix i una dentada que resulta de 300 colps.

Gabriel destaca la qualitat i resistència dels seus productes respecte a la resta que puguen imitar-los; mostra d'això és la reparació i manteniment de ferramentes fetes pel seu avi i que hui en dia encara són útils, raó per la qual la demanda arriba fins a la Manxa i Aragó.

Quant a la part musical de la faena, del seu taller ixen unes navalles musicals que s'usen d'embocadura per a alguns intruments, com els oboés. Gabriel s'enorgulleix que aquestes peces arriben fins a Àustria, el Canadà i els Estats Units. 

I entre totes les ferramentes i màquines que hi ha per a treballar correctament el ferro, trobem el que més ha disfrutat el poble: una enclusa de 182 quilos amb què més d'u ha intentat mesurar la seua força. 

Els Rocamora, una nissaga que del seu ofici fa tot un art. 

També et pot interessar

stats