Rimes en valencià pels carrers de Nova York: Panxo (Zoo) i Toni Mejías (Los Chikos del Maiz) presenten disc conjunt

Rawpublik és el nom del nou projecte musical produït per Toni Fort (Zoo) en què també rapea el valencià Roy Carlovich

Rawpublik és el projecte que ha tornat a juntar a Panxo, Toni Mejías, Roy Carlovich i Toni Fort
Rawpublik és el projecte que ha tornat a juntar a Panxo, Toni Mejías, Roy Carlovich i Toni Fort / @panxo_zooposse (Instagram)

Rawpublik és un passaport als orígens que s’han tret de la mànega dos dels membres de la banda Zoo, Panxo i Pollet (Toni Fort), el MC de Los Chikos del Maíz Toni Mejías, i el raper valencià instal·lat a Nova York Andreu Garcia (Roy Carlovich). La maqueta, que s’ha presentat aquest dimarts i es continua “cuinant” als White Trash Studio, ha portat als quatre músics soltar rimes en valencià pels carrers de la metropoli estadounidenca.  

El projecte musical és una tornada, en primer lloc, a l’origen de la carrera dels músics, fa 15 anys, quan encara era difícil somiar amb omplir el Wizink i compartien micròfon en una jam de rap. Així és com es van conéixer Panxo, Toni i Andreu, tres xavals pràcticament anònims que compartien la passió pel hip-hop. “Gràcies a les inquietuds musicals compartides ens vam convertir en bons amics” explica Panxo en una publicació en les seues xarxes. 

Després d’anys, discos i concerts amb trajectòries separades (i alguna col·laboració puntual), els seus camins musicals es tornen a creuar. Així ho ha explicat Panxo al seu perfil d’Instagram: “fa uns mesos Andreu va donar senyals de vida en forma de rap: ens enviava lletres, ara en valencià. Més de 10 anys després, havia tornar a rapejar. Toni i jo vam decidir pillar un avió i plantar-nos durant 7 dies en un pis de lloguer al mateix edifici on viu Andreu. Vam pillar un micro, una targeta i un ordinador. Amb nosaltres, manejant-ho tot, @pollet_zoo [Toni Fort], que és qui està treballant tota la producció musical i que ens ha espentat a esta bogeria”.

“Torna Rawpublik, tres lustres després, quan ningú ho esperava (...) menjant fast food, cuinant hip-hop” canta Mejías en el primer tema de la maqueta, 'Redemption', “portem ganes de jugar, de viure, de trastejar a la ciutat on van crear el que ens fa somiar” segueix la lletra. I és que el viatge que proposa aquest projecte, és també cap a l’origen del gènere mateix, a principi dels 70, quan el hip-hop va nàixer de festes de carrer al Bronx. 

Des d’eixe imaginari novaiorqués i nostàlgic naix l’estètica del primer videoclip, construït de manera casolana per aquest grup d’amics amb l'ajuda de Neus Fuster i Elhombreviento. L'elenc valencià de la maqueta el completa el dissenyador Ausias Pérez, que ha estat darrere dels treballs gràfics d’artistes com Rosalia o Nathy Peluso. 

També et pot interessar

stats