El retrat de Felip V abandona Xàtiva per a ser restaurat, però sempre capgirat

Era l'única petició a l’equip tècnic que hi treballarà els pròxims mesos per netejar-lo 

El quadre de Felip V està penjat cap per a avall a Xàtiva des de fa quaranta anyes / À Punt NTC

El retrat de Felip V ha abandonat aquest dimarts de matí el Museu de Belles Arts de Xàtiva (Costera) per a ser restaurat a València, i ho ha fet en la mateixa posició en què està exposat des de fa huitanta anys: cap per avall. A l’Institut de Conservació de la Generalitat treballaran ara per a recuperar-lo, però allí sí que li han hagut de pegar la volta per a iniciar els treballs. Només els tècnics i les tècniques han pogut mirar el rei cara a cara.  

Aquest quadre és una de les peces clau del Museu de Belles Arts de Xàtiva i un dels que més crida l’atenció per estar cap per avall. De fet, gràcies a la seua inusual posició és molt més que un quadre, tota una icona del museu i la ciutat. Una mostra del sentir dels xativins i xativines davant el context històric que va suposar la guerra de Successió en què va participar el mateix Felip V, afirma Sergio Rubio, tècnic de l’Arxiu Municipal de Xàtiva.

El quadre s’exposa cap per avall des dels anys quaranta, així que el procés de restauració havia de respectar la tradició i les instruccions del museu: no capgirar el quadre. La tasca dels tècnics per a despenjar-lo i traslladar-lo capgirat ha sigut complicada perquè calia ser molt precís i la tela fa metre i mig d’alt, per la qual cosa feia falta molta cura a l’hora de preparar-lo per al viatge.

A l’Institut de Conservació l'esperaven els experts en restauració. Ells han sigut els únics que han pogut girar el quadre, però només un moment, per a valorar els desperfectes a colp d’ull. Fany Sarrion, cap secció de l'IVCR+I afirma que ja veuen que fa falta una bona mà de pintura en moltes parts del quadre, cosa que denota que l’obra ha patit ja moltes intervencions. 

Després, ja en posició horitzontal, se n'ha comprovat l'estat, prou deteriorat. Té moltes capes de vernissos que s’hauran de netejar.  Per això les tasques de restauració es podrien allargar fins a huit mesos. 

També et pot interessar

stats