El retaule gòtic del Centenar de la Ploma torna a València tres segles després

L'Institut Valencià de Conservació restaurarà una part d'aquesta obra que exposa el Victoria and Albert Museum de Londres.

Detall del retaule, que exposa el Victoria and Albert Museum de Londres

La Generalitat ha signat un conveni amb el Victoria and Albert Museum de Londres (V&A) per a restaurar a València la predel·la del retaule gòtic del Centenar de la Ploma, una obra fonamental del gòtic valencià que data del segle XV.

La peça serà traslladada a l'Institut Valencià de Conservació al llarg de 2019, en la primera restauració a l'estranger que autoritza el museu britànic.

La rehabilitació permetrà als tècnics valencians aprofundir en el coneixement d'una obra que conjuga un alt valor artístic i històric. Una de les seues escenes documenta la batalla del Puig, que va permetre la conquista de València el 1238 i fou el germen del futur Regne de València. 

Després de signar el conveni amb el museu, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va informar que l'objectiu final és aconseguir el préstec de l'obra per a “una magna exposició sobre una peça que forma part de la nostra identitat”. “Volem que tots els valencians puguen contemplar un llegat històric d'allò que va ser el principi del desenvolupament de l'antic Regne de València”, ha explicat Puig.

El president de la Generalitat ha lamentat que tant el préstec com l'eventual exposició tindra lloc una vegada expirat el 600 aniversari de la Generalitat, que s'ha celebrat enguany.

El retaule va ser pintat entre el 1400 i el 1405 per encàrrec del Centenar de la Ploma, la milícia urbana que custodiava la senyera. Els decrets de Nova Planta posaren fi a aquesta agrupació en el segle XVIII, quan es perd la pista del retaule. Un segle després va reaparéixer a París, on va comprar-lo l'aleshores South Kensington Museum (hui V&A). El museu de Londres l'exposa en l'actualitat acompanyat d'uns tapissos dissenyats per Rafael per a la Capella Sixtina durant el papat de Lleó X.

També et pot interessar

stats