La restauració de Sant Vicent Màrtir de Guadassuar trau a la llum unes pintures gòtiques amb dracs

Des de fa un any, fins a dotze professionals treballen a 16 metres d’alt en la recuperació d'aquesta església barroca 

Printures gòtiques amb dracs a l'església barroca de Sant Vicent Màrtir de Guadassuar / À Punt NTC

Des de fa un any, l'equip que restaura l'església barroca de Sant Vicent Màrtir de Guadassuar (Ribera Alta) treballa a 16 metres d'alt. Hi treballen fins a dotze professionals, dedicats a traure llustre a estucats i a repassar el daurat, i que han descobert ara unes pintures gòtiques amb dracs. Encara que caldrà decidir quines tornen a lluir i quines continuaran cobertes. 

Les pintures gòtiques de dracs, amagades per capes, han eixit a la llum a poc a poc. Uns grans, uns altres semblants a sargantanes. Tots, com a forces benignes que espantaven el mal. “El descobriment ens transporta en el temps i ens fa valorar allò que era característic en aquella època”, assegura Joan Sivera Henarejos, rector de l’església. 

Els dracs, elements recurrents en la iconografia cristiana del gòtic medieval, han aparegut en cada nervi d'aquest lloc de culte cristià. Dels vora vint que hi ha, es procedirà a tapar-ne uns i traure'n uns altres perquè quede testimoni del ric llegat que fins ara estava amagat. 

El cost de la recuperació integral d’aquesta joia patrimonial de la Ribera Alta s’ha elevat fins al milió d’euros, tot i que el 80% de l'aportació financera per a restaurar l'església de Sant Vicent Màrtir ha eixit de les butxaques del veïnat. 

També et pot interessar

stats