Renaix l'escalinata renaixentista del castell de Dénia

L'Ajuntament de Dénia i el Ministeri de Foment han rehabilitat esta escalinata única a la Comunitat Valenciana.

L'escalinata del Palau del duc de Lerma del castell de Dénia és única a la Comunitat Valenciana
L'escalinata del Palau del duc de Lerma del castell de Dénia és única a la Comunitat Valenciana

A partir d'ara es podrà pujar al Palau del duc de Lerma del castell de Dénia com ho van fer Felip III i Margarida d'Àustria quan es van casar el 1599.  Xafarem els mateixos escalons que va manar construir Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, duc de Lerma, marqués de Dénia i valido del rei Felip III, que va ampliar el palau vell construït en el segle XIV per Alfons d'Aragó, primer comte de Dénia. 

L'escalinata imperial que coronava la façana meridional del palau és única a la Comunitat Valenciana. Amb la rehabilitació torna a lluir l'estructura original amb forma de T. Només hi ha dos escales semblants a la de Dénia, que estan a l'Escorial, segons indica el director del museu arqueològic de Dénia i un dels redactors del projecte de rehabilitació, Josep Gisbert. L'escalinata es va fer amb la pedra que els picapedrers van extraure de la pedrera del castell. Ara s'ha utilitzat la mateixa pedra per a reconstruir-la i també s'han reutilitzat els trossos de l'escalinata que hi havia escampats pels voltants. Durant les obres s'han recuperat alguns vestigis islàmics, i a partir de la intervenció s'ha creat un corredor o plaça central davant de l'escalinata on es poden veure totes les restes arqueològiques. 

El setge i els bombardejos de Felip V durant la guerra de Succesió convertiren en runes el palau del Duc i l'escalinata renaixentista. Ara, tot aquest complex s'ha recuperat gràcies a una intervenció que ha costat més de 700.000 euros. L'Ajuntament de Dénia ha comptat amb l'ajuda econòmica del Ministeri de Foment, que ha assumit el 75 per cent del cost de l'obra. 

També et pot interessar

stats