‘El reino’ i ‘Campeones’, favorites d’uns Goya amb segell valencià

Diverses produccions valencianes opten a les categories de millor curtmetratge, llargmetratge animat i perruqueria.

Captura del curtmetratge nominat 'El olvido' (2018)
Captura del curtmetratge nominat 'El olvido' (2018) / Promofest

El Palau de Congressos de Sevilla acull aquest dissabte a la nit la 33 edició dels Goya. Les pel·lícules El reino (2018), de Rodrigo Sorogoyen, i Campeones (2018), de Javier Fesser, lideren aquesta edició amb 13 i 11 nominacions, que opten al premi de millor pel·lícula. En aquesta categoria també competeixen les produccions Carmen y Lola (2018), d’Arantxa Echevarría, Todos lo saben (2018), d’Asghar Farhadi i Entre dos aguas (2018), d’Isaki Lacuesta. Alhora, Sorogoyen, Fesser, Farhadi i Lacuesta competeixen pel premi a la millor direcció. Echevarría, per la seua banda, podria aconseguir el Goya a la direcció novella, així com Andrea Jaurrieta per Ana de día (2018), Celia Rico per Viaje al cuarto de una madre (2018) i César Esteban Alenda i José Esteban Alenda per Sin fin (2018). 

Aquesta és la segona vegada que la gala dels Goya es fa fora de Madrid: únicament s’ha celebrat en una altra ciutat l’any 2000, a Barcelona.

La gala inclourà les actuacions Rosalía, James Rhodes i Amaia Romero, Rozalén i Judit Neddermann. D’altra banda, els directors Alejandro Amenábar, Jaume Balagueró, Juan Antonio Bayona, Rodrigo Cortés, Álex de la Iglesia, Juan Carlos Fresnadillo, Paco Plaza i Nacho Vigalondo faran un homenatge al realitzador Chicho Ibáñez Serrador.

Valencians als Goya

Diversos treballs audiovisuals amb segell valencià estan entre els nominats en aquesta edició dels Goya. El olvido (2018), un curtmetratge de la productora alacantina Horizonte Seis Quince, que tracta sobre el bombardeig del mercat d’Alacant durant la Guerra Civil. I 9 pasos (2018), un curtmetratge dirigit per la valenciana Marisa Crespo i el castellonenc Moisés Romera. També estan nominades a millor llargmetratge animat les produccions Bikes, the movie (2018), dirigida per Manuel Javier García, i Memòries d’un home en pijama (2018), amb guió de Paco Roca. Per últim, Amparo Sánchez està nominada a al premi al maquillatge i la  perruqueria per la pel·lícula El hombre que mató a don Quijote (2018), de Terry Gillian.

Les cineastes repartiran ventalls per a conscienciar contra la violència masclista

L’Associació de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals (CIMA) repartirà 2.500 ventalls en la 33 edició dels Premis Goya que se celebren hui, 2 de febrer, a Sevilla. El seu objectiu és protestar contra la violència masclista amb el lema #NIUNAMENOS, de la mateixa manera que ho va fer l’any passat amb l’etiqueta #MASMUJERES. Precisament, una empresa valenciana ha sigut l’encarregada de fer els ventalls en les dues edicions.

“Davant l’angoixant realitat de les dones assassinades per violència masclista i la campanya de mentides irresponsables i temeràries que no deixen de difondre’s últimament, CIMA s’uneix a la denúncia d’aquesta situació alarmant i l’exigència d’una solució immediata”, afirmen les cineastes.

CIMA també reclama més presència de dones en el cine amb la finalitat de “fer caure estereotips nefastos i perillosos” i recorda que, segons les xifres del Ministeri de Cultura, en 2018 es van estrenar 187 pel·lícules espanyoles, de les quals només 36 van ser dirigides per dones, un 20% del total. No obstant això, CIMA celebra que tres de les quatre persones nominades a la millor direcció novella siguen dones.

També et pot interessar

stats