El refugi antiaeri de Massarrojos, per dins

L'espai, construït durant la Guerra Civil, reobri al públic en gener de 2021 després d'estar més de mig segle tapiat.

VÍDEO | El refugi antiaeri de Massarrojos, per dins

El refugi de la Guerra Civil construït a Massarrojos l'any 1938 reobrirà al públic en gener, segons ha anunciat l'alcalde de València, Joan Ribó. L'espai, que s'ha inaugurat aquest dimecres, és el tercer refugi de titularitat pública que s'ha recuperat a la ciutat. Ara tornarà a cobrar vida, una vegada ha finalitzat la rehabilitació, després de mig segle tancat, des de 1955. Podrà visitar-se concertant una cita amb guia.

Situat dins de l'àmbit de protecció del nucli històric primitiu d'aquesta pedania de la ciutat de València, el refugi es va crear en els últims mesos de la Guerra Civil com a protecció del veïnat davant els atacs aeris del bàndol rebel. Té capacitat per a unes 230 persones i uns 300 metres quadrats de superfície útil. Les obres de l'espai comencen el 21 de maig de 1938 i finalitzen el 23 de març de 1939, segons consta en l'arxiu municipal. Amb el final de la guerra, el refugi va quedar inacabat, ocult en el subsol i fins i tot s'hi van tapiar els accessos.

A diferència de la resta de refugis de la ciutat, construïts amb formigó armat, el de Massarrojos està excavat directament en el sòl aprofitant el substrat de roca. Disposa d'un corredor allargat de 125 metres de llarg, dos d'ample i una profunditat mitjana de deu metres. Té dos accessos en la plaça del Somiador i al carrer Benet Bosch. Les parets estan lluïdes d'un color vermellós per l'ús d'arena i porten adossat un banc corregut.

À Punt s'ha endinsat en aquest vestigi històric per a mostrar-los els racons i els secrets.

També et pot interessar

stats