Recuperen restes de soterraments humans de fa 4.800 anys a la Cova dels Diablets d'Alcalà de Xivert

S’hi han trobat també elements d'ornament, principalment grans de collaret, que acompanyarien els difunts soterrats

Excavacions a la Cova dels Diablets, a Alcalà de Xivert
Excavacions a la Cova dels Diablets, a Alcalà de Xivert / UJI

La segona campanya d'excavacions duta a terme a la Cova dels Diablets, situada en el terme d'Alcalà de Xivert (Baix Maestrat) ha permés recuperar restes de soterraments humans prehistòrics que corresponen, principalment, a la primera meitat del tercer mil·lenni abans de Crist, és a dir, fa aproximadament uns 4.800 anys.

En la intervenció també s'han recuperat restes de ceràmiques fetes a mà, en alguns casos amb decoracions complexes de cronologia Neolítica, i estris de sílex i elements d'ornament, principalment grans de collaret que acompanyarien els difunts soterrats a la cova.

Aquesta campanya s'inscriu en una nova etapa d'excavacions iniciada l'any passat. Després de més de vint anys sense efectuar-se cap mena d'actuació, es van reiniciar les investigacions arqueològiques en aquest jaciment prehistòric de la Serra d’Irta, amb l'objectiu d'obtindre noves dades per a conéixer amb més profunditat les diverses ocupacions que es van produir en la cavitat al llarg de la prehistòria.

Segons ha explicat l'equip investigador, el procés d'excavació és "lent i meticulós" i les restes obtingudes han de ser estudiades i analitzades amb detall en laboratori, per la qual cosa seran necessàries més campanyes i estudis específics per a obtindre resultats més concrets sobre aquests grups humans del passat d'Alcalà de Xivert.

En aquest sentit, han assenyalat que l'execució d'aquesta mena d'intervencions d'investigació, com és el cas de la Cova dels Diablets, és "molt complexa" i requereix d'un mètode d'intervenció molt precís.

La Cova dels Diablets es troba dins de la zona de màxima protecció del parc natural Serra d'Irta i, per tant, per a dur a terme les actuacions ha sigut imprescindible seguir unes directrius específiques i obtindre permisos per part de la direcció del parc i de l'organisme pertinent de la Conselleria de Desenvolupament Rural. 

També et pot interessar

stats