Raquel Payà, Maria Beneyto i Lucrecia Bori, tres dones injustament oblidades

Mestra, escriptora i cantant, respectivament, hui commemorem la seua figura i recordem el seu llegat amb el programa de divulgació històrica Valentes

El 14 de maig commemoren el naixement de Raquel Payà i Maria Beneyto i la mort de Lucrecia Bori, mestra, escriptora i cantant respectivament
El 14 de maig commemoren el naixement de Raquel Payà i Maria Beneyto i la mort de Lucrecia Bori, mestra, escriptora i cantant respectivament

El 14 de maig de 1918 va nàixer a la Font de la Figuera Raquel Payà, qui esdevindria una pedagoga i mestra que va marcar moltes generacions d'estudiants. Set anys després, però el mateix dia, naixia a València Maria Beneyto. Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Valencianes, però la seua obra ha estat injustament oblidada. Aquest mateix dia, el 14 de maig, però de 1960 va morir Lucrecia Bori, una cantant valenciana d'òpera que va triomfar al Metropolitan de Nova York.

Recordem aquestes tres figures valencianes a través del programa d'À Punt Mèdia, Valentes. Endinsat en les seues vides i el seu llegat en els següents vídeos.

Raquel Payà Ibars, una mestra innovadora

Raquel Payà (1918-1972), filla de l'escriptora Anna Maria Ibars, va revolucionar la pedagogia i va centrar el seu treball a posar l'alumne en el centre de l'educació, així com a acostar l'educació a les persones amb diversitat funcional.

Maria Beneyto Cuñat, una vida dedicada a la literatura

L’escriptora i novel·lista valenciana Maria Beneyto (1925-2011) va ser una de les principals figures de la generació poètica valenciana dels cinquanta i en 1956 va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona amb el llibre de poemes Ratlles a l'aire. La seua obra poètica va ser premiada als certàmens més importants de l'època, tant en castellà com en català.

Lucrècia Bori, una cantant valenciana admirada a Nova York

Aquest programa està dedicat a una prestigiosa cantant d’òpera de la primera meitat del segle XX. Lucrècia Bori (1887-1960) és el nom artístic de la valenciana Lucrècia Borja. Va estudiar al conservatori de València i va triomfar al Metropolitan de Nova York, ciutat on va residir i on la va admirar gent com Cary Grant o Al Capone.

També et pot interessar

stats