Raimon compleix 80 anys: “La pandèmia m’ha paralitzat”

El cantautor de Xàtiva celebra aquest dimecres un aniversari atípic.

Raimon compleix 80 anys: “La pandèmia m’ha paralitzat”

“Jo no pense fer-los més, els faig enguany i prou, eh?”. Amb sentit de l’humor ha al·ludit Raimon aquest dimecres al seu 80é aniversari, que celebra aquest dimecres. En una entrevista en À Punt Notícies des de sa casa de Barcelona, el cantant deixa clar que un aniversari com aquest només es compleix una vegada en la vida, encara que aquest any 2020 siga un dels més estranys de tots.

El coronavirus també ha posat en pausa el projecte de la fundació que ha d’acollir el seu llegat a la seua Xàtiva natal, amb l’ajuda de la seua dona Annalisa.

“La pandèmia m’ha paralitzat”, confessa l’autor de Jo vinc d’un silenci en À Punt NTC. Després de més de 50 anys d’activitat, el cantautor reconeix que en aquests moments no té ganes de tocar o escriure, sinó d’estar prop i pendent dels seus per a assegurar-se que es troben bé.

Raimon és, a més de cantautor, una figura simbòlica. Va personalitzar la defensa de la llengua pròpia i la llibertat durant el règim franquista. Cançons com Al vent , juntament amb Som, La Pedra i A colps, recollides en el seu primer disc a 1963, es convertirien ràpidament en grans èxits i el situarien com un referent de la música.

“Per anys, no he fet moltes cançons perquè sempre he sigut molt exigent”

En contra del que es podria pensar, no obstant això, Raimon reconeix que sempre li ha costat fer cançons. De fet, la que més fàcil va compondre, confessa en À Punt NTC, va ser Al vent, que va sorgir en un trajecte de Xàtiva a València en moto.

“Per anys, no he fet moltes cançons perquè sempre he sigut molt exigent. M’ha costat sempre molt fer una cançó”, admet Raimon amb humilitat.

A 2017, el cantautor xativí va decidir deixar els escenaris i va fer una última gira d’acomiadament per pobles i ciutats valencians. La decisió podria haver sigut un drama per a altres persones que han consagrat tota una vida a aquesta difícil i reptadora professió, però no per a ell, que s’ho va prendre amb pragmatisme. “Possiblement, havia fet el que personalment podia donar com artista. I això ho vaig acceptar ràpidament”, recorda Raimon sobre la seua retirada dels escenaris.

Un aniversari, el d’enguany, que Raimon no oblidarà mai per les actuals circumstàncies que l’envolten. Les seues cançons, per altres motius evidents, tampoc cauran en l’oblit. Ja són, com ell mateix, història viva de la música.

També et pot interessar