Rafa Zabala: de modelar làpides a fer l'escenografia de Lady Gaga

L’escultor valencià ha treballat en superproduccions com ‘El hòbbit’ i amb artistes internacionals com Britney Spears o Paul McCartney

Rafa Zabala, artista digital, en el seu estudi ubicat a Serra / À Punt NTC

L'escultor valencià Rafa Zabala no s’hauria imaginat mai que aconseguiria treballar amb grans estreles del pop o en superproduccions cinematogràfiques. Però, en pocs anys, va passar de modelar làpides, construir escenografies per a Gran Hermano i carrosses per a la cavalcada de Reis a modelar figures 3D per a les gires d’estreles com Britney Spears, Lady Gaga i Paul McCartney.

De formació autodidàctica, Zabala es recorda de xiquet com “una d'aquelles persones que només estan centrades en una cosa” i en el seu cas era el dibuix. I els seus pares li deien que “això era molt bonic, però que de l'art no es viu”.

Avatar, de James Cameron, ho va canviar tot

L’artista, que té el seu estudi a Serra, al cor de la serra Calderona, explica que quan va veure la pel·lícula Avatar, tot va canviar: “Va ser un abans i un després”. Per això, encara que “no tenia absolutament cap idea” de modelatge 3D, va començar a formar-se en programari especialitzat. Mike Monaghan, artista conceptual irlandés que treballava en la indústria del cinema i que un dia va passar pel taller de Zabala, el va ajudar a introduir-se en aquest món.

La formació en modelatge 3D del valencià va coincidir amb la crisi de 2008, per la qual cosa, mentre estudiava, va treballar durant un temps en un taller “fent làpides de marbre”, una ocupació nova que “va estar bé” per a aprendre a esculpir en aquest material.

En el seu primer treball en el camp tridimensional, en una empresa anglesa d'efectes visuals, es va començar a córrer la veu que “hi havia un escultor tradicional que havia entrat en el món del 3D” i prompte va passar al món del cinema.

Durant els següents anys va recórrer el món i va treballar en diverses empreses a Nova Zelanda, els Estats Units i Singapur, i es va encarregar dels efectes especials i el modelatge de personatges 3D de pel·lícules tan importants com Iron Man 3, Man of Steel o la segona i la tercera entrega d'El hòbbit

De Britney Spears a Paul McCartney

De tornada a Serra, Zabala va començar a treballar amb una empresa de Los Angeles en el modelatge 3D de material audiovisual per a les gires i presentacions d'artistes com Britney Spears, Ariana Grande o Lady Gaga.

Jo mateix li vaig proposar [a McCartney] dissenyar animals fets amb instruments i li va fer gràcia

L'escultor recorda amb especial afecte les girafes 3D amb les cares dels quatre membres dels Beatles que va fer per a la gira de Paul McCartney el 2018: “Jo mateix li vaig proposar dissenyar animals fets amb instruments i li va fer gràcia”.

El talent i la passió de l'artista ja semblen tindre assegurada una continuïtat. El seu fill Bruno, de huit anys, ja fa els primers passos en el món de la programació de videojocs. "És el meu xicotet director artístic", bromeja Zabala.

També et pot interessar

stats