El quintet valencià Spanish Brass, Premi Nacional de Música 2020 en interpretació

El Ministeri de Cultura distingeix també amb el guardó la compositora catalana Raquel García Tomás.

VÍDEO | El quintet valencià Spanish Brass, Premi Nacional de Música 2020 en interpretació

El grup de música valencià Spanish Brass s'ha alçat enguany amb el Premi Nacional de Música en la categoria d'interpretació, guardó que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha reconegut la “dilatada trajectòria consolidada en més de 30 anys de professió” del quintet de metall, i destaca que és “un dels més versàtils i rellevants del panorama nacional i internacional”.

D'altra banda, Cultura ha distingit també amb el mateix guardó, però en la categoria de composició, la compositora catalana Raquel García Tomás. El veredicte ha valorat, en el seu cas, el “caràcter interdisciplinari, innovador i arriscat d'un llenguatge compositiu singular i propi”, que amb la seua “qualitat experimental ha sabut connectar amb el públic”.

Spanish Brass, fundat el 1989 en el marc de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, l'integren Carlos Benetó Grau (trompeta), Juanjo Serna Salvador (trompeta), Manuel Pérez Ortega (trompa), Indalecio Bonet Manrique (trombó) i Sergio Finca Quirós (tuba). El conjunt musical té una extensa activitat musical dins i fora d'Espanya, amb gires que els han portat a països com ara els Estats Units, França i Corea del Sud. La trajectòria es complementa amb una faceta formativa i divulgativa per a joves instrumentistes i amb l'organització de dos festivals internacionals dedicats als instruments de metall: el Festival Spanish Brass Alzira i el Brassurround, on es reuneixen cada any destacades figures de tot el món.

Amb 26 discos publicats, entre les obres que han estrenat hi ha peces de Salvador Brotons, César Cano, José Manuel López, Víctor Vallés i Javier Martínez Campos, entre altres. A més, acumulen entre les distincions que han rebut durant la carrera altres guardons com són el primer premi del 6é Concurs Internacional per a Quintets de Metalls Ville de Narbonne (França) el 1996 o, més recentment, el Premi Espai Ter de Torroella de Montgrí (Girona) el 2019.

Raquel García Tomás (Barcelona, 1984) és una compositora especialitzada en creació interdisciplinària, doctorada en el Royal College of Music de Londres. Dins dels projectes més destacats que té hi ha creacions conjuntes amb l’English National Ballet, la Royal British Society of Sculptors, la Royal Academy of Arts i el Dresdner Musikfestspiele.

També et pot interessar

stats