Quatre anys des que les Falles van entrar en la llista d'honor de la Unesco

El novembre de 2016 l'organisme de l'ONU declarà la festa patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

VÍDEO | Quatre anys des que les Falles van entrar en la llista d'honor de la Unesco

Fa 1.461 dies que les Falles estan incloses en la llista d’honor del patrimoni mundial. Tal dia com hui del 2016, la Unesco va considerar que aquesta festa, que arrossega la tradició de la sàtira, i que implica desenes de sectors professionals durant tot l’any, mereixia ser preservada pels valors culturals que té. Així, els representants dels 24 països que integren la Convenció de la Unesco per a salvaguardar el patrimoni cultural immaterial van atorgar aquesta ansiada declaració que, a pesar de no comportar cap ajuda econòmica directa, suposa un importantíssim aval de qualitat per a la festa, a més d’un impuls per a continuar preservant-la als pobles on es planten monuments.

La pandèmia, com en tantes ocasions enguany, obligarà a fer una discreta celebració de l’efemèride. La Junta Central Fallera (JCF) inicia aquest dilluns els actes commemoratius, que s’allargaran fins al 13 de desembre i que es limitaran a les xarxes socials.

“Salvaguardar les arts i els oficis tradicionals” a través de la “creativitat col·lectiva” i el fet d’afavorir “la comunicació i el diàleg entre els ciutadans” van ser alguns dels valors que la Unesco va trobar en les Falles per a declarar-les patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

“És una tasca a llarg termini: no es pot crear la sensibilitat patrimonial d'un dia cap a un altre”, recordava per a À Punt Gil Manuel Hernández, un dels integrants del comité que va redactar l’expedient que es va remetre a la Unesco per a aconseguir la declaració de patrimoni Immaterial de la humanitat.

Dues dècades del Palmerar d'Elx com a patrimoni de la Humanitat

La festa de les Falles no és l'única que un 30 de novembre va viure un dels capítols més brillants de la seua història. Aquest dilluns també fa vint anys que la Unesco va declarar el Palmerar d'Elx patrimoni de la Humanitat. De fet, la localitat il·licitana ha aprovat una moció per a reivindicar la defensa integral d’aquest entorn únic. El palmerar d’Elx, a pesar de tindre un dels màxims reconeixements internacionals, encara ha de fer front a les amenaces, sobretot ubanístiques.

També et pot interessar

stats