Quarta edició del Dia del Cant Valencià d'Estil

Les actuacions, a València i Vilafranca, són itinerants al carrer i conclouen amb una actuació a l'escenari.

Quarta edició del Dia del Cant Valencià d\'Estil
Quarta edició del Dia del Cant Valencià d'Estil

L'Institut Valencià de Cultura celebra, per quart any consecutiu, dues jornades dedicades al cant valencià d'estil, que enguany té lloc aquest dissabte 5 d'octubre a Vilafranca, capital cultural valenciana 2019, juntament amb Altea, i el diumenge 6 d'octubre a la ciutat de València, com ja és habitual des de 1998.

Durant aquests dos dies, un grup de cantadors mostraran totes les variants del cant d'estil i les albades de l'Horta, que sempre han estat presents en la vida quotidiana, tant en moments especials i de celebració com en activitats habituals, i són manifestacions de la música tradicional valenciana que es posen en valor mitjançant aquestes activitats.

La funcionalitat primitiva i original, tant de les cançons d'estil com de les albades, era ser utilitzades en les rondes, aquelles passejades informals pels carrers en què la música i el cant donaven substància a sentiments aduladors, amorosos i galants (de vegades, també grollers) dirigits a nóvies, festers o autoritats en general.

Durant el segle XIX i el començament del XX, les rondes, en què es cantava de manera espontània amb permís de l'autoritat o no, eren una activitat festiva molt freqüent als pobles no massa grans i en l'àmbit rural.

Enguany, diversos llocs del centre històric de Vilafranca reviuran les expressions de música tradicional valenciana més lluïdores i cridaneres. La ronda acabarà, en els dos casos, en un escenari per tal que el públic puga gaudir assegut de les figures del cant més rellevants.

Acompanyant-los estaran els músics de corda de Godella (Pep Juste al guitarró, i Julián Romero i Pepe Balaguer a la guitarra), i els músics de vent de Bétera (Víctor Gámez al trombó, Carlos Sánchez a la trompeta i Enrique Doménech al clarinet). Per últim, les dolçaines i el tabal provenen de l'Associació Llorca Música Tradicional. La coordinació i documentació de les jornades ha anat a càrrec de Jordi Reig.

També et pot interessar

stats