Puig anuncia la recuperació de la Ciutat de la Llum, que enguany tornarà a acollir rodatges

Brussel·les autoritza rodatges a partir de l'1 de juliol, una dècada després de prohibir-hi la filmació de pel·lícules per vulnerar la lliure competència en la construcció amb recursos públics

Imatge d'arxiu del rodatge de la pel·lícula 'Lo imposible' en la Ciutat de la Llum d'Alacant
Imatge d'arxiu del rodatge de la pel·lícula 'Lo imposible' en la Ciutat de la Llum d'Alacant / Arxiu

La Comissió Europea ha autoritzat que el complex industrial audiovisual der la Ciutat de la Llum d'Alacant torne a tindre activitat cinematogràfica a partir de l'1 de juliol de 2022, una dècada després de prohibir-hi el rodatge de pel·lícules per vulnerar la lliure competència en la construcció amb recursos públics.

Així ho ha anunciat aquest dimarts al recinte el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui s'ha felicitat per la notícia. Segons ha sostingut, la intenció de la Generalitat, propietària dels estudis a través de la Societat de Projectes Temàtics (Sptcv), és que abans que acabe 2022 els platós puguen tornar a acollir filmacions.

Puig ha destacat que la decisió de l'àrea de competència de la Comissió Europea permet recuperar "el control total" de la Ciutat de la Llum.

Aquest projecte impulsat en l'etapa de l'expresident Eduardo Zaplana (PP) va suposar una inversió de 470 milions d'euros entre les obres, l'organització d'esdeveniments, les pèrdues i les indemnitzacions per les expropiacions.

Pla estratègic per a recuperar l'activitat cinematogràfica i audiovisual

Puig ha avançat que es prepara un pla estratègic que estiga llest abans de l'1 de juliol de 2022 per a recuperar l'activitat cinematogràfica i audiovisual, que inclou la possibilitat que el complex aculla una subseu de la cadena televisiva europea Euronews.

La recuperació de Ciutat de la Llum per al cinema s'avança en cinc anys a la prohibició imposada per Brussel·les i es compatibilitzarà amb l'activitat que ja alberguen els antics platós com a seus d'empreses tecnològiques d'alt valor competitiu.

El cap del Consell preveu la possibilitat de comptar amb ajudes europees per a, "ja de manera legal", erigir la Ciutat de la Llum en un punt dinamitzador de l'economia valenciana també des del punt del sector audiovisual.

La decisió de competència es produeix després de set anys de negociacions i de "treball intens" per part de la Generalitat, que ha inclòs diferents reunions amb comissaris europeus per part de Puig.

Els usos cinematogràfics seran paral·lels a l'activitat que ja alberga la Ciutat de la Llum sota la denominació Districte Digital, d'empreses tecnològiques d'alt valor.

63 pel·lícules de 2005 al 2012

Inaugurat el 2005, a la Ciutat de la Llum s'han filmat 63 pel·lícules fins al 2012 quan, arran d'una demanda d'uns estudis britànics, Brussel·les hi va prohibir l'activitat i va ordenar a la societat propietària que retornara a la Generalitat els 264 milions d'euros rebuts de diners públics en la construcció.

Una operació que va acabar temps després amb la dació per pagament del govern valencià després de diverses subhastes dels edificis sense interessats en la licitació.

També et pot interessar

stats