La primera fanzinoteca de l’Estat estarà a València

L’IVAM obrirà el 2020 una hemeroteca dedicada a fanzins, que estarà centrada en el còmic i la il·lustració.

'Zap Comix' núm. 0 de 1968, considerat un dels primers de la generació underground, i 'Ademús Km. 6' de 1975
'Zap Comix' núm. 0 de 1968, considerat un dels primers de la generació underground, i 'Ademús Km. 6' de 1975

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) obrirà la primera fanzinoteca, que estarà dedicada al còmic i la il·lustració. Definides com a revistes de poc tiratge, fetes amb pocs mitjans per persones aficionades a temes com ara el còmic, la ciència-ficció, el cinema o la música, els anomenats fanzins, que comptaran a partir de l’any que ve, 2020, amb la seua primera hemeroteca a l’estat espanyol, ubicada a València. 

Altres exemplars del fons de l'IVAM

Es podrà veure la col·lecció de vora 4.000 fanzins amb què compta la biblioteca del museu, que serà d’accés lliure per a investigadors. Entre els exemplars que té l’IVAM estan, per exemple, Zap Comix núm. 0 de 1968, considerat un dels primers de la generació underground, o l’Ademús Km. 6 de 1975, un dels primers fanzins espanyols i el primer del qual es té constància de València, realitzat per Sento Llobell i Micharmut. La col·lecció també disposa d’una gran varietat de fanzins internacionals, tant europeus com llatinoamericans i nord-americans.

Ara s’està fent un procés de catalogació de tots els recursos disponibles amb l’expert en fanzins Eduardo Guillén Rodrigo, llicenciat en Història de l’Art i apassionat de les vinyetes. Segons l’IVAM, l’obertura d’aquesta fanzinoteca mostra l’aposta del museu per l’àrea temàtica del còmic i la il·lustració, gèneres que s’assenyala, estan vivint una “edat d’or” d’explosió creativa.

També et pot interessar

stats