Les preses polítiques de la dictadura, protagonistes de la novel·la gràfica 'Dentro'

Aquest relat il·lustrat en blanc i negre dibuixa la duresa de la vida dins de les presons

Les preses polítiques en temps de la dictadura són les protagonistes de la novel·la gràfica 'Dentro' / À Punt NTC

El franquisme va processar políticament un bon nombre de dones. Acusades per ser roges, extremistes o radicals, les preses polítiques en temps de la dictadura són les protagonistes de la novel·la gràfica Dentro. Un relat il·lustrat en blanc i negre que dibuixa la duresa de la vida dins de les presons. 

Isabel Ruiz, l'autora i il·lustradora de la novel·la gràfica Dentro apel·la a la col·lectivitat per a contar la història comuna de les preses del règim franquista. “Em vaig anar trobant amb els elements comuns que tenien totes les dones per a fer una radiografia del que van viure les dones a la presó”, explica en declaracions a À Punt NTC.  

Una d'aquestes víctimes valencianes de les represàlies polítiques va ser Lucila Aragó. Denuncia que el seu testimoni va desaparèixer per un dels forats d'una democràcia en transició perquè no hi ha un inventari rigorós de les dones que passaren per la presó, però sí una necessitat "de fer memòria per a corroborar la seua existència". Lucila assegura ara que aquesta novel·la és una ferramenta “extraordinària” per a donar a conèixer part de la història, “desconeguda entre els més joves”. 

Unió, sororitat i supervivència substantiven aquesta novel·la il·lustrada que parla de la massificació de les presons, de mares convictes que han de protegir els seus fills de les rates, de dones que no combregaven amb el nacionalcatolicisme, però que malgrat tot, resistiren. 

També et pot interessar

stats