Es presenta una guia dels monuments “que els teus fills ja no veuran”

Al nostre territori hi ha 70 monuments en alt risc de desaparició, per falta de conservació o protecció legal

El monestir de la Murta d'Alzira, un dels monuments valencians en greu perill per abandonament / À Punt NTC

S'acaba d'editar la primera guia que recorre l’estat espanyol a través dels monuments que estan en perill de desaparició. 101 monumentos que tus hijos ya no verán descobreix el patrimoni històric i arquitectònic que ha caigut en l'oblit.

L’impopular recorregut fa parada a casa nostra. El pantalà del Port de Sagunt, el monestir de la Murta a Alzira, l'ermita de Santa Bàrbara a Onda, el Palau de Rubalcava a Oriola o la Colònia de Santa Eulàlia a Saix són alguns dels tresors valencians que han estat oblidats per les administracions durant dècades.

Raquel Álvarez, autora de la guia i historiadora de l’art, afirma que aquesta publicació naix amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania, ja que aquests monuments “han arribat a l’abandó, a causa de la falta de conservació o per falta de protecció legal”.

Álvarez és també delegada a la Comunitat Valenciana de l’associació Hispania Nostra, que vetla per la defensa i salvaguarda del patrimoni cultural i natural, encarregada d’elaborar la llista roja del patrimoni espanyol que recull 1.183 béns culturals en perill, 70 dels quals es troben a les nostres comarques.

Amb aquesta iniciativa l’autora adverteix que “si no es conversa aquest llegat, difícilment les generacions futures podran entendre com hem arribat fins ací”

També et pot interessar