Preseleccionat per als Goya un curt valencià que denuncia les condicions dels CIE

L’audiovisual, que compta amb la participació d’À Punt, ja acumula tres premis de certàmens espanyols.

Un dels fotogrames del curtmetratge 'MAKUN (No llores)'
Un dels fotogrames del curtmetratge 'MAKUN (No llores)'

Un curtmetratge valencià MAKUN (No llores)-Dibujos en un CIE de denúncia de les condicions dels centres d’internament d’estrangers, on deriven els migrants en situació irregular, ha sigut preseleccionat per als Goya en la categoria de millor curt documental. A més, l’audiovisual, que dirigeix Emilio Martí i que compta amb la participació d’À Punt, ha aconseguit en la mateixa setmana tres guardons en diferents certàmens cinematogràfics estatals.

MAKUN (No llores) endinsa l'espectador en les “lamentables condicions de vida dels CIE denunciades per presos i ONG” i que contrasten amb “els somnis” dels migrants de trobar una vida millor, però que es trunquen quan arriben a Espanya i són enviats a aquests centres, segons expliquen els responsables d’aquesta producció de 30 minuts.

La producció vol mostrar els CIE perquè són llocs "on jutges, advocats, ONG i periodistes no aconsegueixen passar quasi mai”. Per a mostrar la realitat dels CIE aquesta cinta anima, amb tècniques tradicionals i digitals, els dibuixos de les artistes valencianes María Jesús González i Patricia Gómez, que el cineasta Emilio Martí va trenar amb les històries orals de Thimbo Samb, Vivian Ntih i Mor Diagne.

Aquesta producció ha aconseguit el Premi al Millor Curtmetratge del certamen valencià Quartmetratges, que s’organitza a Quart de Poblet, i el premi del públic en el Festival Protesta de Vic. MAKUN (No llores)-Dibujos en un CIE també ha aconseguit el segon guardó pel Millor Curtmetratge en el Festival de Cinema de Madrid.

El curtmetratge es projectarà al novembre als Estats Units, en el Festival de St. Louis; a Alcalá de Henares –ALCINE–; a Menorca –en Menorca DocFest– i a la ciutat de València, en el festival La Cabina.

També et pot interessar

stats