Premis Altea de literatura i investigació 2021

Elvira Cambrils, Ignasi Garcia Barba i Jordi Bosch Canalias són els guanyadors d’aquests premis que organitza la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altea

Elvira Cambrils, Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de novel·la i prosa creativa per l’obra Aire
Elvira Cambrils, Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de novel·la i prosa creativa per l’obra Aire / Premis Altea
19 de juny 2021 - 22:00

El jurat dels Premis Altea de literatura i investigació 2021 ha decidit atorgar el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de novel·la i prosa creativa a la narradora i novel·lista Elvira Cambrils per l’obra Aire. La novel·la entrellaça la perspectiva filosòfica que acara la realitat des de dins de cadascuna de les set protagonistes femenines amb la mirada poètica que busca la bellesa en les coses menudes. Una novel·la de dones que es desperten del somni patriarcal i, emmirallant-se les unes en les altres en un exercici de sororitat, tracten de redreçar la vida, l’únic que és realment seu. El premi rep el trofeu La mà del sol, de Pepe Azorín.

El Premi Altea de literatura infantil i juvenil és per a l'autor teatral i guionista Ignasi Garcia Barba, per l’obra El bosc de les ombres i rep el trofeu Aila, de l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea. En la novel·la, Miquel i la seua germana Rosa arriben a la Vall Negra des de la ciutat per allotjar-se provisionalment a casa del seu avi, que viu aïllat al bosc i manté una relació distant amb la família. El motiu pel qual hi van és que el seu germà gran ha patit un greu accident de cotxe i està hospitalitzat. Mentre són a la Vall Negra, Miquel i Rosa coneixen Teresa, una xica que amaga un gran secret i que viu al bosc juntament amb sa mare. Les coses comencen a complicar-se quan unes estranyes criatures que habiten el bosc es desperten, comencen a atacar els seus habitants i els provoquen la mort.

Ignasi Garcia Barba
Ignasi Garcia Barba / Stefan Randholm

El Premi Francesc Martínez i Martínez d’assaig i investigació és per a Jordi Bosch Canalias per El poema "Coral romput": Estellés i Ovidi, el text i la paraula, amb el trofeu Penell, de Serafín Cortés. L’obra obra fa una anàlisi exhaustiva del poema "Coral romput" de Vicent Andrés Estellés. S’hi introdueix el poeta de Burjassot i la seua relació amb el teatre analitzant les obres dramàtiques escrites per l’escriptor valencià, es fa un estudi minuciós del poema a partir de temes presents en tota la seua producció. A més de l’anàlisi del text poètic s’estudia el tractament de l’obra amb la declamació d’Ovidi Montllor, revisant un text inèdit de l’actor d’Alcoi, amb el que va recitar a Sitges el 1993, i la versió musical del 1979 amb el compositor Toti Soler. També s’estudia la funció i els significats de la música de Toti Soler, que esdevé essencial per a entendre la importància entre el text i la paraula. Tot plegat, per a posar en relleu una amistat artística i creadora d’un dels majors poemes i declamació contemporànies.

També et pot interessar

stats