El Premi Lletraferit de novel·la 2023 es declara desert i Óscar Mora guanya el Diafebus

L'escriptor Ferran Torrent ha sigut guardonat amb el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana

Guardons dels Premis Lletraferit
Guardons dels Premis Lletraferit / Llibres de la Drassana

El sisé Premi Lletraferit de novel·la 2023 s'ha declarat desert i Óscar Mora ha guanyat el sisé Premi Diafebus de novel·la juvenil amb La tempesta de Sant Joan, en una edició en què l'escriptor Ferran Torrent ha rebut el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana.

Els Premis Lletraferit, organitzats per Edicions Plaza i Llibres de la Drassana, s'han fet públics aquest divendres en una gala celebrada al Biohub de la Marina de València a la qual han assistit vora dues-centes persones, segons ha informat l'organització.

A l'acte, conduït per la comunicadora Maria Fuster i que ha comptat amb l'actuació del grup Marjal, també ha assistit la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, regidors de l'Ajuntament de València, escriptors, editors i membres destacats del panorama cultural valencià.

En nom del jurat, l'editor Vicent Baydal ha assenyalat que, malgrat el volum d'obres presentades, "algunes, sens dubte, de qualitat, i animem als autors i autores a intentar publicar-les", no n'han trobat "cap que cree un mite literari, que puga convertir-se, per una raó o una altra, en tot un referent per a la literatura, la cultura i la societat valencianes, que és el que busquem sempre amb aquests guardons".

"Per això, hem decidit declarar desert el Premi Lletraferit de novel·la 2023”, ha indicat per a afegir que de les 39 obres presentades "més del 90% han sigut d'autoria masculina, de manera que fem una crida pública per a poder comptar també amb veus i mirades femenines en les pròximes edicions”.

En la mateixa gala s'ha entregat el Premi Diafebus de novel·la juvenil, que ha guanyat Óscar Mora (Dolores, 1978) amb La tempesta de Sant Joan, obra de la qual Josep Vicent Miralles, membre del jurat, ha destacat que és "una divertidíssima novel·la d'aventures que entronca amb els clàssics juvenils de la nostra adolescència, però també amb referents moderns com Stranger Things.

Es tracta d'una obra en la qual dues colles d'amics i amigues arriben a Dénia per a passar l'estiu de la seua vida i "molt prompte es veuran envoltats per un misteri que hauran de desentranyar, relacionat amb una estranya germanor de pescadors i un lladre de relíquies arqueològiques. Una adolescència somiada per tots, amb aventures, misteri, acció, diversió, amor i amistat".

"Estem convençuts que La tempesta de Sant Joan continuarà la bona línia marcada per èxits anteriors del Premi Diafebus com La Casa Invisible, de Carme Cardona, o Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures, d'Alfons Pérez Daràs, que ens estan ajudant a construir un univers de ficció propi, amb un imaginari valencià i uns valors universals”, ha subratllat.

Ferran Torrent, Premi Lletraferit de Cultura Valenciana

També s'ha concedit el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana a l'escriptor Ferran Torrent (Sedaví, 1952), en reconeixement d'una trajectòria d'èxit literari indiscutible, "ja que, sens dubte, és l'autor en valencià més venut i llegit de la nostra contemporaneïtat", ha assenyalat l'editor Toni Sabater,

“Torrent ha alçat un autèntic retaule de la societat valenciana a través d'una vintena de novel·les, com Gràcies per la propina, L’illa de l’holandés, Societat limitada, La vida en l’abisme o la recent Memòries de mi mateix, que han creat un mosaic inesborrable d'enorme vivacitat i l'han convertit en un escriptor indispensable que romandrà en les lletres valencianes del trànsit del segle XX al XXI”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats