La precarietat s’instal·la als escenaris valencians

El 86% dels actors que treballen a la Comunitat Valenciana guanya menys de 6.000 euros anuals

Dues actrius interpreten, a l'escenari, 'El verí del teatre' / À Punt NTC

Els actors i actrius valencians s’enfronten a un panorama professional molt poc afalagador. La majoria d’ells, el 86%, guanya menys de 6.000 euros a l’any i tres de cada quatre estan sota del llindar de la pobresa si s’atén els ingressos que obtenen per les seues interpretacions. Es tracta d’unes xifres que empitjoren respecte a la mitjana nacional. Sols en el cas dels actors de veu estan en millor situació que els del conjunt d’Espanya.

Són algunes de les xifres que ofereix l'Informe sociolaboral d'actors/actrius i ballarins/es a Espanya, una anàlisi que la Fundació Aisge ha elaborat al llarg del 2023 a partir de 3.410 enquestes entre els associats de tot el país i de les quals poc més de 200 eren de la Comunitat Valenciana.

Des d’aquesta societat de gestió recalquen que, a la llum d'aquestes dades, “guanyar-se la vida en platós, escenaris i sets de rodatge és quasi una entelèquia en la Comunitat Valenciana”.

Sols el 7% guanya més de 30.000 euros

En aquest sentit, la Fundació Aisge apunta que únicament el 7% dels actors i actrius audiovisuals de la Comunitat Valenciana superen els 30.000 euros anuals d'ingressos, un percentatge idèntic a la mitjana estatal. En canvi, els actors i actrius que ingressen menys de 6.000 euros anuals amb aquesta professió són el 86% per cent, una xifra significativament superior al còmput nacional, que es quedava en sols el 60%.

Des d’Aisge qualifiquen de “barbaritat” aquest percentatge. “Si el panorama per a actors i actrius és de precarietat a l'Espanya actual, la situació és sensiblement més desfavorable encara en el cas del territori valencià”, incideixen.

Així mateix, l'estudi reflecteix que tres de cada quatre professionals valencians, el 74%, està sota el llindar de pobresa en funció dels seus ingressos estrictament en el sector (72% en la mitjana espanyola).

Els artistes valencians ingressen una mitjana anual 8.505 euros, encara que existeixen diferències molt grans en funció del seu àmbit professional. Els actors de veu es beneficien d'una certa bonança en el territori autonòmic de doblatge i aconsegueixen els 15.008 euros anuals d'ingressos mitjans en aquest ofici.

Per contra, els intèrprets de teatre han de conformar-se amb 7.350 euros anuals de mitjana, una xifra encara més pírrica, 5.625 euros, en el cas dels que treballen davant les càmeres.

Les dificultats per a viure de la interpretació fan que molts hagen de buscar una segona ocupació, però sols el 17% troba una ocupació que tinga alguna relació amb el món de l'art. L'atur en sentit estricte entre els artistes valencians, és a dir, els que no tenen treball en cap sector, queda establit en el 16%.

També et pot interessar

stats