Plena 79, la primera orquestra valenciana nominada a millor àlbum de salsa als Latin Grammy

La banda lluitarà el 16 de novembre per a emportar-se el guardó amb el primer àlbum: Tierra y Libertad

L'orquestra Plena 79, enmig d'una actuació
L'orquestra Plena 79, enmig d'una actuació / Plena 79

La banda valenciana Plena 79 ha sigut nominada als premis Latin Grammy de l’edició d’enguany en la categoria de millor àlbum de salsa. Es converteix així en la primera orquestra de salsa valenciana, espanyola i europea que obté una nominació per a guanyar aquest prestigiós guardó.

Una candidatura que, a més, arriba amb el primer àlbum: Tierra y Libertad. Carlos Martín i Carlos Llidó, fundadors de la formació, confessen que el reconeixement ha suposat una “sorpresa” i una "il·lusió tremenda".

Martín afirma que no és normal que una orquestra "d'aquest costat de l'oceà" opte a una nominació en la categoria de millor àlbum de salsa. Per això, considera que haver-ho aconseguit suposa, per a la banda, un gran impuls i una bona manera de reconéixer el que s'està fent a Europa, on hi ha "molt bones orquestres".

Plena 79, fundada el 2016, està integrada per músics valencians i d'altres residents a València, però originaris d'altres parts del món com Veneçuela, Cuba, Colòmbia o Puerto Rico.

Tierra y Libertad: un disc de denúncia social

La llavor del projecte va brollar quan Martín i Llidó van concebre la idea de forjar un àlbum que capturara la diversitat sociocultural del seu projecte musical, que al seu torn ha establit un pont cultural entre continents, destacant la importància de la pluralitat i l'intercanvi en el context global actual.

El disc, gravat en Jazztone Studios, a València, busca introduir cançons amb un contingut social i de denúncia, una qüestió que Martín i Lledó consideren que estava present en la salsa dels anys setanta, però que s'ha perdut, en favor d'un contingut més romàntic o més enfocat al ball.

El disc té deu cançons, huit de les quals són originals de diversos membres de la banda, com ara "Tiene Su Guaguancó" i "La Hipocresía".

També et pot interessar

stats