Alguns plans per a celebrar el Dia dels Museus

Amb el lema "El poder dels museus", els centres d'art valencians proposen nombrosos plans per a tota la família

Cartell promocional del Dia Internacional dels Museus de 2022
Cartell promocional del Dia Internacional dels Museus del 2022 / Consell Internacional de Museus

Aquest 18 de maig se celebra mundialment el Dia Internacional dels Museus, una efemèride que torna amb força a la Comunitat Valenciana després de dos anys de restriccions sanitàries. 

Cada any, el Consell Internacional de Museus (ICOM, per les seues sigles en anglés) elegeix un tema al voltant del qual girarà l’esdeveniment i en què els museus se solen inspirar a l’hora de preparar activitats especials per a celebrar aquest dia. Enguany el lema és "El poder dels museus" i aquests són alguns dels plans que ofereixen els centres d'art valencians:

Museus de la ciutat de València 

 • El Museu de Belles Arts farà visites guiades amb música i dansa en directe, i una pintura col·lectiva en què participaran un centenar de persones. També hi haurà visites als magatzems d'obres d'art els dies 18, 20 i 21 de maig, i una actuació de flamenc a càrrec d’Irene de la Rosa aquest dimecres a les 18:00 hores. 
 • L’IVAM ofereix una programació gratuïta per a tots els públics i proposa reflexionar sobre les possibilitats i els límits relacionats amb el museu, entre altres activitats. A més, a les 11:30 hores d’aquest dimecres acollirà la representació teatral 'Petroli' de l’alumnat de Batxillerat de l'IES Barri de Carme, que pren com a punt de partida la novel·la Júlia, d'Isabel-Clara Simó.
 • El Centre del Carmen tractarà d'acostar l'art i la cultura a tota la ciutadania a través d'espectacles, concerts, activitats educatives i produccions audiovisuals mitjançant les seues exposicions. També estrenarà CCCC pódcast, el primer pódcast creat des d’un museu valencià. És un pódcast narratiu amb ritme dinàmic per a divulgar i promoure la diversitat cultural i social que es genera en aquest museu.
 • El Teatre de la Ciència del Museu de les Ciències acollirà aquest dimecres, a partir de les 19:00 hores, el concert Harmonia Quàntica 2022: La música de les ones gravitacionals, organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències, l'Institut de Física Corpuscular de València (IFIC), el Grup Virgo València i el Conservatori Joaquín Rodrigo de València. Una proposta què té l'objectiu de crear un fòrum en el qual la ciència servisca d'inspiració a les arts i reunisca els dos mons.
 • La Fundació Bancaixa permetrà gaudir, amb entrada lliure, de les seues quatre exposicions actuals: "Camins de modernitat 1860-1980. Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza", "La mostra Sanleón. Retrospectiva 1990-2021", "El paisatge en la pintura de Porcar, Lahuerta i Lozano i Pinazo, Sorolla i Mongrell: pintura entorn de 1900".
 • Bombas Gens presenta una mostra expositiva que reuneix un conjunt d'obres escultòriques, pictòriques, audiovisuals i musicals creades per mig miler d'alumnes d'Escola 2 en un projecte que vincula l'art i l'educació. Una activitat que culminarà amb l'exposició "Paraules", que la Nau 0 de Bombes Gens acollirà del 18 al 22 de maig.
 • Les activitats dissenyades per a aquesta commemoració al MuVIM aspiren a reforçar el poder de la construcció de la comunitat a través de l'educació. Entre les activitats previstes, destaquen les visites guiades a l'exposició "25 Anys de Pau? La rentada d'imatge del franquisme en 1964", recentment inaugurada, o les visites temàtiques València en festes. A més, ofereixen tallers didàctics per al públic infantil i s’instal·larà un planetari a l’exterior del museu durant tot el cap de setmana. Per últim, diumenge la xicalla gaudirà de l’obra …I les idees volen, que el Teatre Escalante acosta al museu amb el seu cicle Menut teatre.
 • El Museu de Prehistòria ha dissenyat una activitat que conjuga la visita comentada a les sales de Prehistòria amb una proposta lúdica que ajudarà a descobrir i reflexionar sobre els “superpoders” que amaguen algunes peces del Museu. A més, dins del projecte Barri, que es duu a terme des del museu, un grup de la Universitat Popular de València, acompanyat del personal del Laboratori de Restauració del Museu, visitarà el Laboratori i la col·lecció Rubén Vela de peces precolombines custodiades a les sales de reserva.
 • Al Museu Valencià d’Etnologia podran visitar-se les dues exposicions temporals "Tresors amb història" i "Maestrat filmat". A més, L’ETNO oferirà un taller per a un públic familiar amb el títol "Un conte de Zàmbia" el cap de setmana a les 12:30 hores i a les 18:00 hores. A més, a la Sala Alfons el Magnànim, se celebrarà el Dia del Cant Valencià d’Estil.

Museus de Castelló

Diversos museus de la Província de Castelló participen al Dia Internacional dels Museus amb propostes específiques, mentre que altres conviden el públic a visitar les seues exposicions permanents. En aquesta notícia només s’arrepleguen els que han organitzat activitats especials, el programa complet es pot consultar en el web del Dia Internacional dels Museus a Castelló.

 • Al Museu de Belles Arts de Castelló de la Plana es poden visitar gratuïtament les exposicions: "Art en Terra Erm", "1939-1959", "La ciència, torza i guia de la humanitat. Javier Sáez Castán" i "Històries d’una pandèmia. Nuria Prieto". A més, aquest dimecres ofereix el recital Charo López Verso a Verso, a càrrec del baríton Luis Santana, acompanyat al piano pel mestre Víctor Carbajo a les 19:30 hores, i divendres organitza el concert Clariphonia. Trio de Carni di Bassettos, un instrument de la família del clarinet molt preuat per Mozart i inclòs en algunes de les seues peces més famoses com La Flauta Màgica i el Rèquiem. També organitza la trobada Minúscula art & infància curs de literatura & il·lustració, per a les persones interessades en totes aquelles manifestacions artístiques relacionades amb la infància, i el taller Minúscula art & infància, per a la xicalla i les seues famílies.
 • A l’Espai d’Art Contemporani de Castelló es podrà participar al taller "Teorema", impartit per l’artista Mar Reykjavik, els dies 18 i 19 de maig a les 10:00 hores i el 21 a les 12:00 hores. També ofereix la visita comentada gratuïta "L’arbre de la ràbia", amb l’artista Julia Galán, per a explorar les reflexions i els pensaments feministes que es troben operant dins de la narrativa de l’obra, i la fira de llibres d’art de València durant el dissabte 21. 
 • El Centre Municipal de Cultura d’Almenara esdevé un any més subseu del Festival Imaginària Fotografia en Primavera en col·laboració amb el Grup Fotogràfic d’Almenara, GFAL.
 • L’Espai Cultural Obert Les Aules de la Diputació de Castelló fa una aposta decidida per l’art contemporani amb l’exposició "Morir y renacer", d’Ana Álvarez-Errecalde, i el concert de la donostiarra Elena Setién, que combina el folk i l’avantguarda experimental, als quals afegeix jazz i música clàssica. També organitza la taula rodona "Espais d’art al món rural: influència en l’entorn", que serveix com a punt de trobada, presentació i posterior col·loqui-debat entre representants de diferents espais d’art en l’àmbit rural de la província de Castelló.
 • El Museu del Taulell Manolo Safont d’Onda convida a visitar les seues exposicions "Treballs del centre ocupacional el Molí" i "El poder dels museus. Descobrint identitats". A més, organitza el taller familiar "Descobrint Identitats" el dissabte 21 de maig d'11:00 a 14:00 hores. 
 • El Museu de la Ciutat de Benicarló ha programat dues visites dinamitzades: una al poblat iber del Puig de la Nau (dissabte 21 a les 10:30 hores) i l’altra a l’exposició "Terra d’ibers i taller tèxtil" (diumenge 22 11:00 hores). 
 • El Museu de la Ciutat de Castelló ha organitzat diverses activitats. Aquest dijous 19 a les 19:00 hores s’organitzarà la trobada "Les dones conten la ciutat" dins del projecte de recerca i mediació cultural "Elles habiten la ciutat". Un grup de dones es reuneix per a establir un diàleg intergeneracional al voltant d’un tema de la història més recent de la ciutat. Durant el cap de setmana es duran a terme les "Jornades de recreació històrica H’Dral-Castulonis 1233", una oportunitat única per a apropar-se a la història medieval amb el Castell Vell de Castelló com a fil conductor. Per últim, en el cicle fotogràfic "La guerra de les imatges" es farà la projecció de tres assajos audiovisuals realitzats per autors castellonencs a l’interior del refugi antiaeri de la plaça Tetuan de Castelló, entre el 17 i el 22 de maig de 2022.
 • A la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló es podrà gaudir de la conferència ballada "Dansar al Museu?", del ballarí i coreògraf, pioner de la dansa contemporània a Espanya, Cesc Gelabert. I de l’espectacle de titelles La mar de marionetas: Picasso por los pelos

Museus de la ciutat d’Alacant

Els museus municipals d'Alacant s'han unit un any més perquè des del 13 al 22 de maig la ciutadania gaudisca d'una àmplia programació amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

 • Aquest dimecres, el MARQ oferirà la possibilitat de conéixer altres civilitzacions, com la de l'edat de ferro, a través de l'exposició "El Guerrero Atlántico", que s'inaugura hui mateix, o la romana amb la mostra internacional "Gladiadores. Héroes del Coliseo". Així mateix, es durà a terme una visita guiada a la sala de l'edat mitjana i la realització del taller "Treballa com un terrissaire medieval", amb la participació del grup de Formació i Ús de l'Associació Alacantina de Síndrome de Down. També es realitzarà el taller "El meu escut de gladiador" enfocat a la xicalla de la Unitat Pedagògica Hospitalària de l'Hospital Universitari Dr. Balmis d'Alacant. A més, els seus jardins seran escenari el dissabte 21 a partir de les 20:00 hores d'un combat de gladiadors, Munera Gladiatorum, un espectacle a càrrec de l'Associació Hispània Romana, que representarà el desenvolupament d'un enfrontament i les normes del combat.
 • L'Institut Juan Gil-Albert posarà en marxa una sèrie d'activitats entorn de l'exposició "Schwindel" de l'artista de Pego Filiberto Siscar. Així, a les 19:30 hores del dimecres 18 de maig s'ha programat una visita guiada amb l'artista i la comissària de la mostra, Silvia Mercé, a la qual la seguirà una trobada en què els dos oferiran les claus per a entendre les creacions artístiques.
 • El Museu The Ocean Race, l'únic museu del món dedicat a la volta al món a vela, proposa activitats gratuïtes per a tota la família dissabte 21 i diumenge 22, com ara visites guiades, tallers sobre navegació i sostenibilitat per a la xicalla. A més, es podrà accedir al vaixell visitable Brasil 1, que va fer la volta al món en l'edició 2005-2006, o al simulador de regata per a viure de primera mà la sensació d'anar en un Open 70.
 • El Museu de Belles Arts Gavina realitzarà les primeres visites guiades a la recentment inaugurada exposició permanent "El segle XIX. La col·lecció a la llum", una mostra amb quasi huitanta obres exposades que s'acostarà als visitants en tres passes guiats el 18 de maig: dos a les 12:00 i un altre a les 18:00 hores.
 • El Museu de la Universitat d’Alacant oferirà visites guiades gratuïtes a les seues exposicions els dies 18 i 21 de maig, així com diferents activitats familiars com ara la Gran festa DIM (divendres 20 de 17:00 hores a 20:00 hores), el taller de creació multisensorial "Corpografías" (diumenge 22 de matí i vesprada), o el taller "Memegrafías" el diumenge 22 d’11:00 a 13:00 hores. 

També et pot interessar