Penélope Cruz, Premi Nacional de Cinematografia 2022

L'actriu internacional aconsegueix el reconeixement del Ministeri de Cultura per ser "icònica" i amb un "brillant llegat"

Penélope Cruz, en el Festival de Sant Sebastià de 2021
Penélope Cruz, en el Festival de Sant Sebastià del 2021 / Europa Press

L'actriu Penélope Cruz s'ha erigit guanyadora del Premi Nacional de Cinematografia 2022, segons ha informat aquest dilluns el Ministeri de Cultura i Esport a través d'un comunicat. Per a condedir-li el prestigiòs guardó, que la intèrpret arreplegarà en el Festival de Sant Sebastià el setembre vinent, el jurat ha valorat que és "una actriu icònica" amb un "brillant llegat" que "enriqueix el patrimoni cultural espanyol".

El Ministeri de Cultura, que concedeix anualment aquest guardó dotat amb 30.000 euros, destaca que el jurat ha apostat enguany per la intèrpret de manera unànime "pels èxits acumulats el 2021, que s'uneixen a tots els recollits en una trajectòria excepcional". "L'any passat —continua el departament encapçalat per Miquel Iceta— es va alçar com la primera actriu espanyola guanyadora de la Copa Volpi en el Festival de Venècia. I la quarta candidatura als premis Oscar l'encimbella com l'actriu espanyola més nominada de la història".

El Premi Nacional de Cinematografia 2022 s'afegeix a un ampli palmarés que ja ha reconegut el talent de Cruz, assenyala el jurat. Entre d'altres, esmenta el premi a la millor interpretació femenina a Canes per la pel·lícula Volver, l'Oscar a la millor actriu de repartiment amb Vicky, Cristina, Barcelona, el Cessar honorífic, el Premi Donostia a Sant Sebastià i les tretze nominacions al Goya, de les quals n'ha guanyat tres.

El jurat ha destacat, així mateix, que Penélope Cruz és "un dels caps visibles d'una generació, la dels anys 90, que va suposar una renovació del cinema espanyol, pel fet de participar en moltes de les pel·lícules emblemàtiques i aclamades internacionalment. Des d'aleshores, el seu enorme talent i versatilitat li han obert les portes a col·laborar amb cineastes de tot el món, mantenint igualment un ferm vincle amb el cinema espanyol".

El Premi Nacional de Cinematografia recompensa l'aportació més excel·lent en l'àmbit cinematogràfic espanyol, posada de manifest preferentment a través d'una obra feta pública o una labor professional desenvolupada durant l'any 2021, o, en casos excepcionals i degudament motivats, s'atorga com a reconeixement a una trajectòria professional. En la passada edició el guardó va distingir José Sacristán, que va unir-se a una àmplia llista de personalitats de la cinematografia espanyola entre els quals hi ha Isabel Coixet, Antonio Banderas o Fernando Trueba.

També et pot interessar

stats