Les paradetes més tradicionals tornen a la Fira d’Agost de Xàtiva

Xàtiva viu la seua tradicional Fira d’Agost, d’origen medieval, que se celebra a la ciutat de la Costera des de l’any 1250, per privilegi de Jaume I.

Les paradetes més tradicionals tornen a la Fira d’Agost de Xàtiva

Les tradicionals parades comercials ja estan a ple rendiment: ventalls, cassoles d’obra, embotit casolà i gaiatos de tots els colors i les mides. D’entre les parades comercials amb més història es troba la fàbrica de ventalls artesans Guzmán d’Aldaia, que continua muntant la mateixa parada des de fa més de 85 anys. Tot i el pas dels anys, els gustos sobre ventalls clàssics no ha passat de moda, segons ens explica Glòria Marí, la propietària “Cada any innovem amb els dissenys, la gent busca tant el més modern com el més clàssic, que torna a portar-se”. En la Fira de Xàtiva la tradició marcava que era l’home qui solia adquirir aquest producte per a regalar “Des de fa molts anys era l’home qui regalava un ventall a la dona i ell es comprava un gaiato” assenyala Glòria.

La parada de gaiatos que més anys fa que està a la fira és la de Joaquim Martínez, que ja venia des de ben menut a la Fira de Xàtiva amb son pare “Estic tota una vida, ja som populars pel que fa a la venda de gaiatos, que és el més típic de la Fira”. Un gaiato de passeig que s’utilitza més bé com a element decoratiu i que la gent li agrada col·leccionar any rere any. “Una de les coses més curioses que només passa a la Fira de Xàtiva és que venem gaiatos fins i tot per a xiquets que encara no han nascut” apunta Joaquim. A mesura que el xiquet o xiqueta es fa gran creix també la mida del bastó que en cada edició els pares li compren a la fira.

La Fira té lloc entre el 15 i el 20 d’agost. Entre les inacabables activitats, destaquem el concurs de tir i arrossegament, present des de la dècada dels 70 del segle XX; la nit de cant de les tradicionals albades; el clàssic trofeu de motociclisme en circuit urbà; el cicle de teatre infantil i el Festival de la Cançó, el qual es va veure interromput durant anys i ara s’ha recuperat.

En els seus orígens medievals, la fira es va dedicar, fonamentalment, a la compravenda d’animals. La presència de bestiar ha passat a un segon pla i ara són les activitats culturals les que protagonitzen la Fira d’Agost de Xàtiva. Activitats culturals per a tots els públics: exposicions, música, exhibicions esportives, teatre, etc. Enguany com a novetat s’ha instal·lat a la plaça d’Espanya la Carpa de Jocs Multimèdia, un espai que atrau l’interés del públic més jove amb dispositius digitals, videojocs i tornejos esportius digitals.

El poder de convocatòria se supera any rere any, amb una oferta cultural i comercial de tot tipus. Fins al 20 d’agost, trobarem festa i tradició per a tots els públics als carrers de Xàtiva.

També et pot interessar

stats