La pandèmia destrueix 12.500 llocs de treball en el sector cultural els primers nou mesos de 2020

La primera onada va fer tancar 178 empreses valencianes vinculades a les arts escèniques.

Imatge d'arxiu d'una manifestació del sector de l'espectacle a la ciutat de València
Imatge d'arxiu d'una manifestació del sector de l'espectacle a la ciutat de València / À Punt NTC

Els efectes col·laterals de la pandèmia han destruït un total de 12.500 llocs de treball en empreses vinculades a les arts escèniques durant els primers nou mesos de 2020. Aquesta tendència, segons dades de l'últim estudi realitzat per la Conselleria de Cultura, continuarà fins al primer semestre de 2021.

Només en els primers tres mesos de l'any passat, coincidint amb l'inici de la pandèmia, 178 empreses del sector van desaparéixer: 143 dedicades a la creació artística, i 35 a l'àmbit audiovisual. La crisi ha fet que l'activitat de les companyies culturals hagen caigut a nivells anteriors a l'any 2014.

Tot i que la Comunitat Valenciana havia experimentat en els últims anys un creixement positiu "prou elevat", amb més de 770 empreses del sector cultural en actiu en 2018, aquesta evolució ja es va aturar en 2019, una situació que s'ha vist agreujada considerablement per l'impacte econòmic de la crisi sociosanitària.

La pandèmia ha fet que es reduïsca en un 6,8% la xifra de persones ocupades en l'àmbit cultural a la Comunitat Valenciana, una xifra que duplica la mitjana estatal del 2,5%, segons les dades extretes de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de 2020.

També et pot interessar