La pandèmia deixa Xàtiva sense fira al 2020

Vora 250.000 persones s'acosten cada any a un esdeveniment que té un impacte d'uns 25 milions d'euros.

Una tenda ambulant a la Fira de Xàtiva de 2019
Una tenda ambulant a la Fira de Xàtiva de 2019 / À Punt NTC

Aquest 2020 és un any atípic per la crisi econòmica, social i sanitària que està provocant la pandèmia de coronavirus. Aquesta situació també ha suposat la cancel·lació d'esdeveniments com ara la Fira de Xàtiva, que se celebra cada any entre el 15 i el 19 d'agost. Aquest divendres 14 d'agost haurien d'haver començat els actes d'una tradició que s'ha mantingut ininterrompuda des de després de la Guerra Civil.

L'alcalde de la localitat, Roger Cerdà, ha explicat en Les notícies del matí que s'ha establit un protocol d'actuació perquè "no es descontrole la situació", en referència a un possible augment dels contagis per reunions de grups d'amics durant aquestes dates.

El regidor ha afirmat que s'han extremat les mesures de seguretat i que s'ha implementat un operatiu per a reforçar les zones d'oci nocturn. Entre altres mesures, ha aclarit que també s'impediran les ocupacions de via pública no autoritzades com poden ser les reunions d'amics o xarangues, sempre per a evitar les "acumulacions de gent que puguen servir perquè s'infecte la gent".

Impacte econòmic de 25 milions

Per a la ciutat, es tracta d'uns dies vitals en el calendari. Enguany comptava amb una partida pressupostària de 860.000 euros. El 2019 hi van acudir unes 250.000 persones i va tindre un impacte al voltant d'uns 25 milions d'euros. Amb aquest certamen s'incrementa la creació d'ocupació en el municipi: comerços i establiments contracten més personal i a la ciutat acudeixen més de 200 fires i venedors ambulants que enguany no hi podran anar.

Per tot això, i per a intentar suplir el buit d'enguany, el Museu de la Casa de l'Ensenyança acull una exposició retrospectiva amb una recopilació dels cartells més històrics de la Fira de Xàtiva, entre els quals n'hi ha de Paco Roca o de Mariscal.

També et pot interessar