Paco Roca participa en 'Dona, vida, llibertat', l’última obra de Marjane Satrapi

L’artista valencià ha modelat dues històries que fan un recorregut per la història recent de la revolució del vel

L'artista Paco Roca participa en el còmic 'Dona, vida, llibertat' / À Punt NTC

La mort de Masha Amini i la revolució del vel a l'Iran són el punt de partida de l'últim còmic en què participa el premiat artista valencià Paco Roca. Aquest dijous ix a la venda Dona, vida, llibertat, una obra col·lectiva internacional, coordinada per Marjane Satrapi, la creadora iraniana de l'aclamada novel·la gràfica Persèpolis

Quinze anys després que Satrapi —referent de les veus discordants al país persa— publicara Persèpolis, apareix aquesta obra col·lectiva que es fa ressò de la història de Mahsa Jina Amini. La jove va morir apallissada per no dur ben posat el vel i això va desencadenar a l’Iran una revolució feminista sense precedents. 

Roca ha modelat dues històries que ajuden a fer un recorregut per la història recent de la revolució del vel. “Ens hem ajuntat amb periodistes i politòlegs que coneixen de primera mà quina és la situació a l’Iran, i això ha fet aquest llibre encara més interessant”, ha explicat l’artista als micròfons d’À Punt. 

El còmic i els dibuixos són portaveus de xicotetes històries que recullen ara una vintena de professionals de la il·lustració reconeguts, entre d'altres, també l'espanyola resident a Nova York, Patricia Bolaños. “Volem mostrar l’inici d’aquesta rebel·lió, de màrtirs per obligació. Si li haguérem preguntat a Masha hauria preferit no ser màrtir i encara ser viva”, afirma. 

A aquesta història convulsa, de vegades hermètica, li posa finestres Paco Roca. Fixa una mirada contemporània, comprensiva, que obri la ment i interroga els que desconeixen com, de portes endins, funciona el règim a la República Islàmica de l'Iran. 

També et pot interessar

stats