Oriola commemora el 778 aniversari de la reconquista amb el Dia de l'Oriol

La capital del Baix Segura ha reduït les celebracions a un acte institucional i una missa, a les quals no ha assistit l'oposició per qüestionar els actes en la situació sanitària actual.

Oriola commemora el 778 aniversari de la reconquista amb el Dia de l'Oriol
Oriola commemora el 778 aniversari de la reconquista amb el Dia de l'Oriol

Oriola, la capital del Baix Segura, celebra aquest divendres el Dia de l'Oriol. Jornada en què es commemora el 778 aniversari de la reconquista de la ciutat. Aquest és l'únic dia en tot l'any en què ix al carrer l'Oriol, l'única senyera històrica que hi ha a la Comunitat juntament amb la de València. Enguany també ho ha fet, tot i que la Covid-19 ha reduït els actes a la mínima expressió. Només s'ha celebrat un acte institucional i una missa. I s'han fet amb fortes mesures de seguretat per a evitar l'accés de la gent que no estava convidada a l'acte i per a garantir la distància entre tots els participants.

L'ensenya de l'Oriol, com és tradicional, ha baixat erta. Té els privilegis històrics d'inclinar-se sols davant Déu i el rei. I precisament ha sigut a l'església quan s'ha viscut un dels moments més esperats, amb la seua inclinació. La senyera que ha eixit no és l'original, que és BIC i s'ha de protegir, sinó una rèplica a la qual els reis li traslladaren els honors de l'original en la seua visita a Oriola el passat mes d'octubre amb motiu de la DANA. L'encarregada del seu trasllat, en no haver síndic, ha sigut la regidora de Festes, Mariola Rocamora.

Unes celebracions que no han estat exemptes de polèmica. L'oposició s'ha mostrat en contra de fer-les per considerar que cal primar la seguretat i no hi ha acudit. Per contra, des de l'equip de govern es diu que s'ha fet un acte sobri i seguin tots els protocols sanitaris.

Acabada la missa, l'Oriol ha recorregut els pocs metres que separen l'església de les Santes Justa i Rufina de l'Ajuntament i de nou ert, ha tornat a pujar per a ser guardat fins a l'any que ve, a l'espera de poder reviure el 2021 la reconquista en tota la seua esplendor.

També et pot interessar

stats