Onil celebra la primera Fira de Nines

Tallers, espectacles i la possibilitat de comprar aquest joguet que es fabrica al poble des de fa vora 150 anys esperen els visitants

Àntigues nines artesanals fetes a Onil / À Punt NTC

La nina d’Onil (Alcoià) és l’orgull de tot un poble, i aquest cap de setmana la població celebra la primera Fira de Nines, un esdeveniment que pretén convertir-se en un referent turístic de Nadal a la Comunitat Valenciana. Els visitants tindran l’oportunitat de comprar nines de qualsevol fabricant i participar en tallers i espectacles.

Un equip d'À Punt Notícies ha entrat a una de les 32 fàbriques de nines que hi ha a Onil. Des d’allà ix un producte cuidat al detall; tant, que cadascuna de les nines que s’hi produeixen passa per vint mans diferents. Un procés de fabricació totalment artesanal, des de les pestanyes al cabell.

“Cada nina té una miqueta de cada treballadora i treballador, i això ens diferencia, que no hi ha maquinària”, explica Cándido Bernabeu, gerent de Paola Reina. “És una tradició que passa de generació en generació, jo crec que ja ho portem en l’ADN”, afegeix.

És quasi l’única empresa a Europa que fa tot el procés dins d’una mateixa fàbrica. D’aquesta empresa ix un milió de nines a l’any i el 70% s’exporta a 52 països. Però cal remuntar-se en el temps per descobrir la relació d’Onil amb aquest joguet; de 1877 són les primeres nines fetes de fang que a poc a poc van anar evolucionant. “El 1905 es va vendre un milió de nines en l’àmbit internacional”, afirma Marcos Pardines, regidor de Patrimoni.

Fins a trenta fàbriques treballaven alhora en les primeres dècades del segle XX. Hui encara en queden 25 i moltes més d'auxiliars d’aquesta indústria, que continua evolucionant amb els nous temps. “A l’any que ve traurem una nina científica”, declara en primícia Bernabeu.

I ja són 150 anys fent jugar xiquets i xiquetes, des d'Onil a tot el món.

També et pot interessar

stats