Olga Tokarczuk i Peter Handke, Premis Nobel de Literatura del 2018 i 2019

És la primera vegada en la història que la institució sueca atorga dos guardons el mateix any, arran dels escàndols de l’any passat.

VÍDEO | Olga Tokarczuk i Peter Handke, Premis Nobel de Literatura del 2018 i 2019

L’escriptora polonesa Olga Tokarczuk ha sigut guardonada amb el Premi Nobel de Literatura del 2018, mentre que l’escriptor austríac Peter Handke ha obtingut el del 2019, segons ha anunciat aquest dijous Mats Malm, secretari de l'Acadèmia Sueca. 

Tokarczuk, nascuda el 1962, va debutar com a escriptora de ficció el 1993 amb The Journey of the Book-People, encara que no va ser fins a la tercera novel·la, Primeval and others Times, quan es va convertir en una autora coneguda. Per a l’Acadèmia, l’obra de Tokarczuk és un "exemple excel·lent de la nova literatura polonesa després del 1989”. El jurat també ha valorat la seua “imaginació narrativa que, amb passió enciclopèdica, representa l'encreuament de fronteres com una forma de vida".

Pel que fa a Peter Handke, la institució el considera "un dels escriptors més influents d'Europa després de la Segona Guerra Mundial". El jurat ha trobat en ell un “enginy lingüístic amb què ha explorat la perifèria i l'especificitat de l'experiència humana”. Nascut el 1942, el Premi Nobel de Literatura del 2019 va publicar la seua primera novel·la, Die Hornissen, el 1966. Aquesta obra, juntament amb l’obra de teatre Offending the Audience, van marcar una fita literària, que posteriorment ha consolidat amb nombroses obres de diversos gèneres. 

És la primera vegada en la història que l’Acadèmia Sueca atorga els premis de dos anys consecutius. L’escàndol d’assetjament sexual i les filtracions van obligar la institució a no concedir el guardó l’any passat. Cal recordar que un diari suec de gran tirada va fer públic que diverses dones acusaven d’abús sexual Jean-Claude Arnault, marit de l’acadèmica Katarina Frostenson. Arnault també és una persona molt pròxima a l’Acadèmia.

Aquests reconeguts guardons del camp literari, el del 2018 i el del 2019, es lliuraran el 10 de desembre. Tan sols queda conéixer el Premi Nobel de la Pau, que concedeix un comité nomenat pel Parlament noruec, i el d’Economia. Fins ara l’Acadèmia Sueca ja ha fet públics els de Química, el de Física i el de Medicina. 

També et pot interessar

stats