Nova fita arqueològica: L’Excalibur valenciana és d’època islàmica

L’espasa, datada del segle X, és la primera arma d’este període trobada a la ciutat de València

Treballs de catalogació de l'espasa al SIAM
Treballs de catalogació de l'espasa al SIAM / Ajuntament de València

El Servei d'Investigació Arqueològica Municipal (SIAM) de l’Ajuntament de València ha datat en època islàmica una espasa localitzada al carrer de l’Historiador Chabàs, al barri de la Seu, l’any 1994. Es tracta d’una espasa del segle X que va ser trobada en una llar islàmica i en un context domèstic.

L’arma estava clavada dempeus en l’interior d’una fossa, que havia estat reblida amb altres materials. Esta circumstància ha fet que el personal tècnic l’anomene Excalibur. La llar on apareix l’arma estava ubicada al nord de l’antic fòrum romà, en una zona ocupada per les successives cultures de la ciutat al llarg de la història.

Excalibur és una espasa curta de ferro que fa 46 centímetres amb un puny ornat amb plaques de bronze i xicotetes escotadures que n’afavorien l’ús. La fulla, de mida moderada, es corba lleugerament cap a la punta, fet que ha generat una certa confusió sobre l’exacta cronologia, ja que les espases visigodes presentaven una forma semblant. Els estrats sedimentaris, però, permeten datar-la en època islàmica.

La grandària de l’arma i l’absència d’una guarda per a la mà suggereixen que podria haver estat emprada per un genet de l’època califal andalusina. És probable també que siga una evolució dels models visigòtics, però, per al personal tècnic municipal, no hi ha dubte que pertany al període islàmic de Balansiyya.

Esta és la primera espasa islàmica que apareix a la ciutat i només n’hi ha una de semblant que es va trobar en les excavacions de Madinat al-Zahra, la ciutat califal d’Abd al-Rahman III, a Còrdova. A més, les espases ben conservades d’esta època són escasses a l'estat espanyol i més encara a la ciutat de València, on les característiques del sòl en dificulten la conservació.

L’espasa, que ha estat restaurada, ha pogut ser datada en el marc de la beca d’arqueologia que, anualment, convoca l’Ajuntament de València. En l’edició 2023-2024, la beca ha estat dedicada íntegrament a l’anàlisi d’objectes metàl·lics. El fet que el beneficiari d’esta beca fora un arqueòleg especialitzat en metalls ha afavorit la datació exacta de l’espasa.

El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha assegurat que “gràcies a la beca d’arqueologia que convoca l’Ajuntament de València, l’arqueòleg José Miguel Osuna està realitzant un estudi minuciós d’anàlisi d’objectes metàl·lics que van de l’època romana a l’etapa baixmedieval i on s’ha descobert una troballa nova i excepcional, que hem anomenat l’Excalibur de Roc Chabàs per ser molt semblant a l’espasa llegendària del rei Artús”.

L’anàlisi de la peça també s’emmarca en els treballs de catalogació i revisió que el Servici d’Arqueologia municipal està fent amb motiu del seu 75 aniversari, que se celebra en este 2024, i que culminarà en una mostra que podrà visitar-se després de l’estiu en la sala d’exposicions de la Casa Consistorial.

També et pot interessar

stats