La nova directora de l'IVAM vol traure a la llum les artistes que estan l'ombra dels seus marits

Nuria Enguita: "En la connexió local-global està la potència del museu".

Vicent Marzà, Nuria Enguita i Raquel Tamarit, aquest dijous a l'IVAM
Vicent Marzà, Nuria Enguita i Raquel Tamarit, aquest dijous a l'IVAM / Cultura

Nuria Enguita s'ha incorporat com a directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) amb un potent projecte d'internacionalització acompanyat alhora per la vertebració territorial del museu. El projecte, que ha presentat aquest dijous acompanyada pel conseller de Cultura, Vicent Marzà, i per la secretària autonòmica, Raquel Tamarit, inclou un acurat treball dels fons del museu, la rellevància de la investigació, la col·laboració publicoprivada i l'activitat educativa de la institució.

La historiadora fa el salt a l'Institut Valencià d'Art Modern des de Bombas Gens, l'emblemàtic espai cultural del barri de Marxalenes de València, que ella mateixa va ajudar a posar en marxa el 2017. Arriba al càrrec després de guanyar un concurs internacional i substituirà José Miguel García Cortés, que va estar sis anys al capdavant de la pinacoteca valenciana.

Posar l'IVAM en el segle XXI

La directora de l'IVAM ha exposat els principals eixos d'actuació en la institució durant els pròxims cinc anys amb l'objectiu de posar l'IVAM "en el segle XXI". El seu projecte està centrat a fer de l'IVAM un espai de referència, habitat i habitable, compromés amb la societat i articulat entorn d'un programa basat en exposicions de la col·lecció del museu. Per a la nova directora de l'IVAM, la col·lecció pròpia "constitueix l'acte fonamental de parla de la institució i la seua pedra angular".

Historicitat, cultura popular i feminismes

El projecte planteja treballar no només amb els fons museístics, sinó des dels fons museístics, amb un programa expositiu basat en tres eixos: els contextos i rerefons històrics, quatre camps d'acció (Contextos-Món, Historicitat, Cultura popular i Feminismes), i quatre maneres de fer (Gestos, Materials, Pantalles i Edicions). "Hi ha moltes dones de l'avantguarda de les quals no s'han fet exposicions i que intentarem fer; dones que no només acompanyaven els seus marits, sinó que feien un treball conjunt", ha assenyalat Enguita dins de la seua aposta per "treballar els feminismes i les qüestions de gènere com a marcs per a l'acció".

Un museu virtual obert al món

La nova directora pretén implementar i completar el web de la institució amb un repositori dels fons del museu, el desenvolupament de documentació de consulta en línia i una mostra més acurada de tota l'activitat del museu des dels seus inicis en 1989. La finalitat és connectar de manera efectiva la col·lecció, les exposicions i l'arxiu documental, i convertir el web en un espai virtual del museu obert al món.

Marzà: "Vetlarem per la independència de l'IVAM"

Marzà ha volgut agrair "el rigor i el treball" dels integrants de la comissió de valoració per a l'elecció de la direcció de l'IVAM i ha garantit a Nuria Enguita que "des de Cultura continuaran donant el suport ferm i incondicional a aquesta institució de primer orde cultural, i vetlarem per la independència que la caracteritza”.

També et pot interessar