La National Gallery de Londres adquireix ‘El borratxo’, el seu primer quadre de Sorolla

L’obra, amb un preu de 361.000 euros, és un esbós que el pintor va elaborar quan va passar l’estiu de 1910 a Zarautz.

'El borratxo, Zarautz', de Joaquim Sorolla.
'El borratxo, Zarautz', de Joaquim Sorolla.

La National Gallery de Londres ha anunciat que ha adquirit El borratxo, Zarautz, el primer quadre que albergarà del pintor valencià Joaquim Sorolla, i que es pot admirar des d’aquest dimarts en la pàgina web del museu.

Han adquirit l’obra per 325.000 lliures (361.000 euros) amb el suport del llegat que va deixar al museu l’arquitecte David Leslie Medd.

Es tracta d’un esbós a gran escala que Sorolla va elaborar quan va passar l’estiu de 1910 amb la seua família a Zarautz (País Basc). En l’obra s’aprecia la figura d’un home, que mira de front i està assegut en una taula, sobre la qual hi ha tres botelles i al voltant, tres individus.

La intenció de l’artista, segons ha assenyalat la National Gallery, era representar “els devastadors efectes de l’alcoholisme”.

“Cinc homes en diversos estats d’embriaguesa es reuneixen en el fosc interior d’una taverna. Un d’ells, més borratxo que els altres, mira directament a l’artista amb ulls plorosos mentre que un altre espenta un got de sidra cap a ell, burlant-se del seu estat d’embriaguesa”, ha indicat el museu.

A més, afegeixen que la prova que es tracta d’un esbós s’aprecia una aplicació ràpida de capes de pintura, relativament primes, que van unides a una “brillant economia de les pinzellades en les quals la llum i l’ombra s’evoquen amb precisió a partir de mitjans mínims”.

Quan el museu reòbriga després de la seua clausura per la crisi de la Covid-19, l’obra es podrà visitar a la sala 41, on es troben pintures contemporànies de tota Europa i Amèrica, que conformen la col·lecció de la National Gallery d’imatges de principis del segle XX d’artistes com Cézanne, Renoir, Monet, Klimt i Bellows.

La National Gallery va acollir, amb gran èxit el 2019, la mostra “Sorolla: Spanish Master of Light”, que va ser la primera gran exposició al Regne Unit sobre l’obra de l’artista valencià en més de cent anys. Més de 167.000 persones van visitar la mostra, formada per més de seixanta obres de Sorolla. L’última exposició d’ell a Londres, en 1908, el va publicitar com “el millor pintor viu del món”.

També et pot interessar

stats