Sense música a l'obrador: el malson pel cànon de la SGAE que ha perseguit un forn de Godella dos anys

L’entitat li reclamava una taxa per ús comercial de la música de la ràdio, tot i que l’obrador on sonava està lluny de l'aparador per atendre els clients

Amparo Rodríguez, la fornera de Godella, a qui l'SGAE li reclamava el pagament del cànon musical
Amparo Rodríguez, la fornera de Godella, a qui l'SGAE li reclamava el pagament del cànon musical / À Punt NTC

Per la fornera era una acompanyant fidel de la jornada laboral, però per a la Societat General d’Autors i Editors, l’SGAE, era un ús comercial de la música. El motiu de la discòrdia? La música que una fornera de Godella (Horta Nord) es posava a la ràdio mentre treballava al seu obrador. La SGAE i ella han mantingut una disputa, sobre la qual planejava fins i tot la possibilitat d’acabar als jutjats, si no abonava el cànon que la SGAE entenia que havia d’abonar per fer un ús comercial dels temes musicals.

Tot i que aquesta disputa ha quedat finalment arxivada, han sigut dos anys de malson. La SGAE li reclamava el pagament d’una taxa en entendre que feia un ús comercial de la música que sonava a la ràdio.

"Sobre el 2020 em vam enviar una carta certificada explicant-me que, en tindre la ràdio encesa, havia de pagar drets d'autor", recordava per a À Punt Amparo Rodríguez, propietària del forn Els paiportins.

Si tinguera una cafeteria, on la gent seu i pren un café mentre escolta la música, ho veuria un poc justificable. Amparo Rodríguez - Propietària del forn

En una visita rutinària, un inspector va detectar l'ús de música ambiental en el local. Ara bé, l’aparador i l’espai obert al públic, on fa les vendes aquesta fornera, està lluny de l'obrador on sonava la música. "Jo no tinc la ràdio per a la clientela, la tinc per a mi, perquè estic treballant ací", aclaria la fornera.

Ella sempre ha defès aquesta postura. Explicava que À Punt que la posava la música no per a fer negoci, sinó per a treballar més a gust a l’obrador, amb la música de fons: "Si tinguera una cafeteria, on la gent seu i pren un café mentre escolta la música, ho veuria un poc justificable", argumentava aquesta fornera de Godella.

En la comunicació escrita que va rebre, la SGAE demanava a Amparo el pagament de la quota. Poc després va rebre una telefonada concretant-li les diferents possibilitats de pagament. I ja a l’agost, la SGAE li va comunicar que, si no abonava el cànon que li reclamava, l’entitat remetria el cobrament del deute als seus serveis jurídics.

Mediació del gremi

Gràcies al gremi de forners, que ha mitjançat en aquest conflicte, ha acabat amb final feliç per a aquesta fornera. La SGAE finalment ha accedit a tancar l'expedient sancionador a l'agost, una decisió de la qual s’ha assabentat Amparo per À Punt.

A pesar d’haver posat fi al malson, aquesta fornera encara lamentava hui l’afany recaptatori d’algunes entitats: "De tots els llocs volen traure diners com siga", lamentava Amparo. 

També et pot interessar

stats