Els museus valencians fan boca per al seu gran dia amb una gran oferta d’activitats

Enguany l'educació i la innovació són el fil conductor del Dia Internacional dels Museus

Visita teatralitzada en el Mubag
Visita teatralitzada en el MUBAG / Ajuntament d'Alacant

D'Onda (Plana Baixa) a Elx (Baix Vinalopó), una trentena de museus de la Comunitat Valenciana se sumen enguany a la celebració del Dia Internacional dels Museus, que enguany té com a temes centrals l'educació i la investigació. L'any passat participaren en la celebració 37.000 espais museístics de tot el món.

Tota mena de museus valencians han organitzat una gran oferta d'activitats per tal de fer boca per al gran dia, el dissabte 18 de maig: visites guiades i teatralitzades, tallers, contacontes i inauguracions d'exposicions, i fins i tot música en directe.

El Consell Internacional de Museus vol emfasitzar que són "centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític". Així, volen convidar la ciutadania a "repensar l'educació i imaginar un futur en el qual l'intercanvi de coneixements transcendisca les barreres".

A més, es posa l'accent en el paper dels museus en el foment de la innovació, com a espais on es dona forma a la comprensió del món des de l'exploració i la difusió de noves idees en camps com ara l'art, la ciència, la història o la tecnologia.

Museu d'Història de València

El Museu d'Història de València, que durà a terme una sèrie d'activitats dirigides a tots els públics al llarg de la setmana, és un bon exemple d'estes programacions especials. Des d'este dimarts fins al divendres a les 12 hores hi haurà una visita guiada diferent.

Dimarts començarà amb una dirigida per Javier López Cavero, amb el tema "El vas del Cicle de la Vida. Una obra mestra ibèrica". L'endemà, el públic podrà gaudir de la visita guiada per Javier Martí Oltra amb el tema "València en el segle XIV. Immigració i enlairament industrial".

Dijous serà Pau Armengol Machí qui s'encarregarà de dirigir la visita sobre la "Ceràmica andalusina en el Museu d'Història de València" i divendres, l'última serà a càrrec de Vicent Lerma Alegría, amb el tema "El tresor de l'avinguda de la Constitució".

Per al dia gran, dissabte, s'han programat diversos tallers i activitats. Al matí, en dos torns es durà a terme el taller "Les lletres del passat", dirigit a xicalla de quatre a deu anys. Així tindran l'oportunitat de crear la seua pròpia caplletra, utilitzant tècniques que combinen l'art tradicional amb la creativitat moderna. A la vesprada, a les 18 hores, es projectarà el curtmetratge Macumbo, seguit d'un debat sobre la immigració africana i la integració en la societat europea.

Finalment, diumenge a les 11 hores, totes les persones interessades podran explorar el museu, a través d'una visita guiada per la col·lecció permanent, que servirà per a explorar i comprendre la història de la ciutat, així com per a reflexionar sobre la importància dels museus. Després, a les 12:30 hores, es farà l'activitat "Un viatge a través de l'argila", dirigida a xicalla de cinc a deu anys.

Passaport de museus a Alacant

Des d'este dijous els museus d'Alacant iniciaran el segellament del passaport dels museus, iniciativa en què participen el MUBAG, el MARQ, el MACA, el MUA, el Museu The Ocean Race, el Museu d'Aigües d'Alacant, el Centre Cultural Les Cigarreres, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

Quan se superen les quatre visites a estos centres, s'obsequiarà amb un estoig personalitzat amb la imatge del Dia Internacional del Museu, amb el mateix disseny en tots els espais museístics.

També et pot interessar

stats