El Museu del Tèxtil busca testimonis de les dones treballadores de la indústria tèxtil del segle XX

La Fundació vol recuperar la memòria de les treballadores que van estar en el sector a la Vall d'Albaida

La Fundació Museu del Tèxtil fa una crida a participar en un projecte sobre el paper de les dones en la indústria tèxtil del segle XX
La Fundació Museu del Tèxtil fa una crida a participar en un projecte sobre el paper de les dones en la indústria tèxtil del segle XX / Ajuntament d'Ontinyent

Les investigadores Marta Berlanga i Sara Sierra han fet una crida a la ciutadania per a participar en el projecte Dones i Fàbriques, una investigació del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana que naix amb el propòsit de buscar testimonis de dones que van pertànyer a l'entramat social i fabril de la indústria téxtil a la Vall d'Albaida. 

Sierra ha recalcat que volen “donar veu a aquelles dones que han viscut silenciades, no sols per una qüestió de repressió, sinó també per oblit literari”. Per això, intentaran rescatar-ne les veus per tal que formen part del patrimoni industrial immaterial (PII). L’estudi ha partit de la memòria oral al voltant d'aquelles dones. Berlanga ha ressaltat que és un treball que combina “tallers i entrevistes digitalitzades i registrades en format audiovisual, per a analitzar com era la seua tasca productiva”. 

Per a la investigadora, l’objectiu és “recuperar la memòria de les treballadores de les nostres comarques, que van formant part de la societat industrial en el sector tèxtil, una indústria fortament desenvolupada en poblacions com Ontinyent, Bocairent, Cocentaina o Muro”.

Aquesta iniciativa és finançada per L’ETNO i té el suport del museu a Ontinyent, per la mateixa fundació del centre i per l'Ajuntament d'Ontinyent, així com del Museu de la Paraula (l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana).

El president de la fundació, Jorge Rodríguez, ha manifestat que “aquest projecte contribueix que el museu siga un ens viu” a través de la “construcció i reconstrucció de relats que conten una història, la de les nostres avantpassades”. Ha assegurat que el projecte suposarà “una tasca àrdua i complexa, annexant al museu arxius i narracions, que són contenidores d'informació, però també de memòria”.

Precisament aquest dimarts a les 17:00 hores té lloc una reunió oberta a la ciutadania en el Museu del Tèxtil per a fer una presentació i introducció a totes les dones que estiguen interessades a formar part del projecte. Seguidament, durant tres dies en els mesos d'abril i maig, es faran tallers didàctics en el museu amb elles, per “fomentar l'intercanvi de vivències i experiències, que puguen ser enriquidores per a totes”.

També et pot interessar

stats