El Museu de Prehistòria de València excavarà a l'estiu a Tavernes de la Valldigna, Oliva, Iàtova i Xiva

Estes actuacions comprenen un ampli marc cronològic, del paleolític inferior a l'època dels ibers

Excavació en el Pico de Los Ajos
Excavació en el Pico de Los Ajos / Diputació de València

El Museu de Prehistòria de València té previst fer durant l'estiu excavacions arqueològiques a la cova del Bolomor, a Tavernes de la Valldigna, la cova Foradada, a Oliva, el Pico de los Ajos, a Iàtova, i la cova d’El Sapo, a Xiva. El museu, dependent de la Diputació de València, ha presentat este dimecres el seu pla anual d'excavacions arqueològiques, que es faran durant els mesos de juliol, agost i setembre en diversos jaciments de la província. És un programa d'actuacions que comprén un ampli marc cronològic, concretament del paleolític inferior a l'època dels ibers.

Estes excavacions arqueològiques del Servei d'Investigació Prehistòrica són una de les activitats bàsiques que conformen la labor investigadora del centre des que el van crear, el 1927. L'excavació, conservació, protecció i difusió del patrimoni són els objectius que marquen el pla d'excavacions d'acord amb les línies d'investigació d'anys precedents.

Excavacions en quatre jaciments valencians

L'actuació a la cova del Bolomor de Tavernes de la Valldigna, un jaciment situat cronològicament en el plistocé mitjà i el plistocé superior inicial, es farà durant els mesos de juliol i agost. El seu depòsit sedimentari i les restes arqueològiques tenen una importància excepcional per al coneixement dels orígens i les característiques del poblat humà antic a l'Europa meridional; en particular, de les formes de vida dels preneandertals i d'altres homínids que van habitar el lloc, fa de 100.000 a 400.000 anys.

Durant juliol, també està previst excavar a la cova Foradada d'Oliva, un jaciment l'interés del qual s'ha incrementat a causa del descobriment, fa uns anys, de restes humanes neandertals corresponents a diversos individus. Ara es tracta de reprendre les excavacions que van acabar el 2013 sense arribar a la base de l'estratigrafia.

Un altre dels emplaçaments on actuarà el museu, en este cas a l'agost, és el Pico de los Ajos de Iàtova, un jaciment ibèric especialment conegut per la col·lecció de ploms escrits en llengua ibèrica. 

Durant els mesos d'agost i setembre, tindran lloc excavacions a la cova d’El Sapo de Xiva, una cova ritual ibèrica on s'ha documentat una gran varietat d'ofrenes. A més de ser un espai destinat a diversos rituals de l'època ibèrica, entre els quals hi ha un soterrament del segle IV aC, també ha sigut objecte de diversos usos des del calcolític fins al segle XIX.

També et pot interessar

stats