El Museu Meadows de Dallas presenta una exposició dedicada a Sorolla en el centenari de la mort del pintor

Aquesta és una de les dues exposicions programades als Estats Units dins de l'Any Sorolla

Blanca Pons-Sorolla, comissària i besneta del pintor, a l'exposició
Blanca Pons-Sorolla, comissària i besneta del pintor, en l'exposició / Paloma Hiranda

El Museu Meadows de Dallas, als Estats Units, exposa més d'una trentena de pintures de Joaquim Sorolla dins de la celebració internacional de l'Any Sorolla. Amb el títol Llum d'Espanya: Sorolla en col·leccions americanes, l'exposició mostra diferents gèneres de la pintura del valencià, des d'un nu primerenc fins a retrats, paisatges i escenes a la platja.

La col·lecció consta de 32 obres, la gran majoria cessions privades nord-americanes, i algunes s'exhibeixen públicament per primera vegada després de dècades. Aquesta exposició és una de les dues dedicades a Sorolla que tindran lloc enguany als Estats Units i, com expliquen des del museu nord-americà, “evidencia la continuïtat de la popularitat de Sorolla en aquest país, la qual es remunta als col·leccionistes estatunidencs que li van donar suport ja en vida”.

Efectivament, Joaquim Sorolla i Bastida (1863-1923) va tindre una projecció internacional que ell mateix va poder viure a partir de l'última dècada del segle XIX amb diverses mostres en salons i exposicions internacionals d'Europa i Amèrica. Va ser el 1909 quan la seua obra va ser presentada a Nova York en la Hispanic Society of America i l'èxit de l'exposició, amb cent setanta mil persones que van visitar-la en un mes, va potenciar l'interés nord-americà per les pintures de l'artista valencià. En total s'hi van vendre 201 obres als museus i col·leccions particulars, la majoria de les quals eren escenes de platges assolellades, jardins i paisatges.

Llum d'Espanya: Sorolla en col·leccions americanes proposa un recorregut per l'imaginari del valencià, des d'un quadre pintat amb poc més de vint anys, fins a un altre que va realitzar poc temps abans de retirar-se. Una col·lecció molt variada que obrirà les portes fins al 7 de gener del 2024.

Detall del jardí de la Casa Sorolla, una de les últimes pintures de Sorolla del 1918
Detall del jardí de la Casa Sorolla, una de les últimes pintures de Sorolla del 1918 / Blanca Pons-Sorolla

També et pot interessar

stats