El Museu de les Ciències exhibeix un fragment de meteorit procedent de Mart

La roca és part de l'exposició 'Mart. La conquista d'un somni', que dona una visió de totes les perspectives d'aquest planeta

Fragment de la roca original, que tenia una grandària de 10x4,5 centímetres i més de mig quilo de pes
Fragment de la roca original, que feia 10x4,5 centímetres i més de mig quilo / GVA

El Museu de les Ciències exhibeix des d'aquesta setmana un fragment de meteorit d'origen marcià, el número 100 dels que s'han trobat procedents d'aquest planeta i el primer que recupera una expedició europea al Sàhara, pel fet que aquesta mena de meteorits representen a penes el 0,2% del total dels recuperats.

El meteorit se suma a l'exposició Mart. La conquista d'un somni, que el públic pot visitar a la tercera planta del Museu de les Ciències i que dona una visió de totes les perspectives d'aquest planeta, tant des del punt de vista científic com cultural i històric, amb interactius i peces de col·lecció.

El fragment forma part d'un meteorit procedent de Mart descobert el 13 de gener de 2010. Li van posar el nom de Ksar Ghilane 002, perquè el van trobar a la zona homònima de Tunísia.

La roca original feia 10x4,5 centímetres i més de mig quilo. Després d'una anàlisi exhaustiva, es va concloure que aquesta roca en realitat era una shergottita basàltica, un tipus de meteorit procedent de Mart.

Rèpliques i jocs interactius

L'exposició Mart. La conquista d'un somni inclou, a més, algunes peces de gran valor per "l'interés històric o documental" com a rèpliques de llibres astronòmics com De revolutionibus orbium coelestium, de Nicolau Copèrnic, i Astronomia nova, de Johannes Kepler; facsímils d'il·lustracions originals de La guerra dels mons, una rèplica del primer telescopi de Galileo Galilei i dues maquetes impreses en 3D que recreen possibles habitacles al planeta roig.

També conté interactius que permeten al visitant poder escoltar com sonaria la seua veu i quin seria el seu pes a Mart, i un joc de tipus trivial sobre el que es coneix sobre la Terra i Mart, entre altres.

En l'exposició han col·laborat diverses institucions, com l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Institut Nacional d'Astrofísica d'Itàlia (INAF), tant en l'assessorament com en el préstec de peces.

Visites guiades aquest dilluns i els caps de setmana

Hi ha visites guiades opcionals a l'exposició els dissabtes i diumenges a les 12:00 i les 17:30 hores, i amb motiu del festiu, el dilluns 1 de novembre, hi ha visites guiades a les 12:00 i les 16:30 hores. El preu és de 2,5 euros i és necessari adquirir l'entrada al Museu de les Ciències.

També et pot interessar

stats