El Museu de Belles Arts de València exhibeix l'exposició de creació artística femenina més àmplia

Recull les obres de setanta artistes que entraren en espais masculins amb una lluita silenciosa

El Museu de Belles Arts de València exhibeix l'exposició de creació artística femenina més àmplia / À Punt NTC

A València es pot visitar aquest estiu al Museu de Belles Arts l'exposició de creació artística femenina més àmplia que trenca amb el que se sabia fins ara i construeix un nou relat de la història de l'art. "Cap a poètiques de gènere. Dones artistes a Espanya 1804-1939" exposa l'obra de setanta artistes que entraren en espais masculins i amb una lluita silenciosa, ara comença a fer-se'ls justícia.

Amb la col·lecció es reafirma l'altíssima qualitat del treball de les autores, però també la seua valentia. Desafiaren les normes, les oblidaren i ha calgut una investigació de quatre universitats, entre elles la Universitat de València, per a visibilitzar-les.

Tal com explica la comissària de l’exposició i catedràtica d’Història de l’Art, Concha Lomba, les artistes van aconseguir pintar, esculpir i dibuixar allò que volien era una heroïcitat. 

Els col·legues de professió dubtaven de les capacitats creadores de les dones. Les anomenaven "pintores d'afició" perquè només podien pintar miniatures i flors, temes femenins; però en l’exposició es veu un gran format amb autoretrats, paisatges o nus.

També s'ha recuperat obres de dones que han viscut a l'ombra dels pares o els marits. Un clevill que s'obri en la història de l'art gràcies a la perseverança d'aquestes artistes.

També et pot interessar

stats