El mural d’Escif que denuncia l’explotació laboral al tèxtil, en risc de desaparéixer

Es va fer per a un documental amb el compromís d’esborrar-lo dos anys després, però ara demanen protegir-lo

El mural d'Escif que denuncia l'explotació laboral de les treballadores del tèxti / À Punt NTC

El mural que va pintar l’artista Escif just enfront d'una gran botiga de roba a València, que denunciava l'explotació laboral de les treballadores del tèxtil, podria tindre els dies comptats. Es va fer per a un documental amb el compromís d’esborrar-lo dos anys després, però ara, a punt de complir-se la data, s’alcen veus que demanen la protecció d’aquesta obra d’art urbà. 

Escif va pintar el mural reivindicatiu Fashion Victims el gener del 2022 per a un documental. Les productores implicades aconseguiren un permís especial de la Diputació de València i la Generalitat per a fer-lo, ja que la paret forma part d’un conjunt declarat bé d’interés cultural. El compromís de les productores era esborrar-lo el 30 de gener. “Nosaltres sabíem que era com una falla, que en un any desapareixeria”, ha manifestat el productor d’Equip Crònica. L'ofici de pintar, Ignacio Estrela. 

Ara, a punt d’esborrar-se, volen demanar a Patrimoni que el protegisquen com una obra d’art urbà. “Si hi ha voluntat política i Escif està disposat a restaurar-lo, es podria mantindre. Nosaltres estem a l’espera que ens diguen alguna cosa per a poder presentar una sol·licitud perquè es confirme la restauració”, ha explicat Estrela. 

Seria una espècie d’indult, com ja es va fer amb el retrat de Bowie de l’artista Jesús Arrúe. I és que a banda del valor artístic, el mural té un valor reivindicatiu i de denúncia de l’explotació laboral. “A mi m’encantaria que es quedara, però en el cas que s’esborre, sempre quedarà el documental”, ha assegurat el productor. 

Escif ja s’ha compromés a assumir la restauració i evitar que desaparega una altra de les seues obres. Fa unes setmanes ja van esborrar el seu mural La vida és una altra cosa, també reivindicatiu. En aquell cas, va ser substituït per un anunci publicitari.

També et pot interessar

stats