La Mostra reivindica la valenciana Helena Cortesina, primera espanyola directora d'una pel·lícula

El certamen, en col·laboració amb l’IVC, publica el primer estudi monogràfic dedicat a la cineasta

Imatge d’arxiu d’Helena Cortesina
Imatge d’arxiu d’Helena Cortesina / Europa Press

La Mostra de València recupera en la 38a edició la figura de la valenciana Helena Cortesina, la primera dona espanyola directora i productora d'un llargmetratge, amb la publicació, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura (IVC), de Cortesina, reivindicando su papel de pionera, el primer estudi monogràfic dedicat a la cineasta.

El film Flor de España va arribar a les pantalles comercials el 1923, però, com passa amb moltes altres pel·lícules del període mut, no se'n conserva cap còpia. A penes uns quants fotogrames testimonien l'existència d'aquesta producció independent, però amb vocació comercial, ja que en combinava dues dels grans gèneres en auge de l'època: l'adaptació d'una novel·la taurina i la sarsuela.

L'autora d'aquesta anàlisi és Irene de Lucas, llicenciada en Comunicació Audiovisual i doctora per la Universitat de València, així com investigadora cinematogràfica amb experiència en el terreny del cinema primitiu, segons ha explicat l'organització en un comunicat. De Lucas ha destacat que Cortesina "és una persona especialment moderna per a l'època", ja que, per exemple, mai es va casar malgrat tindre fills, a més de ser una artista completa: ballarina primer, després actriu de cinema, directora i productora. "Per si no en fora prou, va crear dues empreses teatrals", ha ressaltat.

El llibre és fruit d'una "rigorosa" investigació amb escales a Madrid, Barcelona, Granada, Nagasaki o Buenos Aires, que desmunta llegendes prèvies, revela noves dades sobre la cineasta i repassa el seu periple biogràfic, des dels seus inicis com a ballarina, pintada per Sorolla i coneguda com la "Venus Valenciana", fins al seu treball en el teatre i el cinema. També parla de l'exili a l'Argentina després de la Guerra Civil i la relació d'amistat amb Federico García Lorca i altres autors de la Generació del 27.

Flor de España va ser l'única experiència com a directora de Cortesina, que, com altres actrius de l'època, va muntar la pròpia productora per a rellançar la seua figura: "Les actrius productores no dirigien, però ella s'atreví a fer-ho i, a més, va protagonitzar el film", ha subratllat De Lucas.

La 38a edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que se celebrarà del 19 al 29 d'octubre, està organitzada per l'Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l'IVC, el Palau de la Música, Barreira Art + Disseny i À Punt Mèdia com a mitjà oficial.

També et pot interessar

stats