'La mort de Guillem' durà al cine la vertadera història de l'assassinat del jove antifeixista de Burjassot

La pel·lícula arranca amb el crim perpetrat per un grup d'ultradreta a Montanejos l'any 1993 i relata la lluita constant de la família Agulló per a demostar que darrere de l'assassinat hi havia una motivació política.

Yanni Collado debuta en el cine en el paper de Guillem Agulló

27 anys de lluita incessant que ara arriba al cinema. La família de Guillem Agulló ha recorregut un camí farcit d'entrebancs per a netejar la imatge del jove antifeixista assassinat d'una ganivetada a Montanejos l'11 d'abril de 1993. 

L'Audiència Provincial de Castelló va resoldre que la mort es va produir en una baralla juvenil i va condemnar l'autor confés del crim, el neonazi Pedro Cuevas, a 14 anys de presó dels quals només en va complir quatre.   

Un juí en què, segons la família de Guillem, no es va investigar prou per a arribar a la veritat. De fet, esdevingueren anys complicats. Mentre tractaven de demostrar que l'assassinat obeïa a raons polítiques,  patiren un autèntic calvari amb amencaes de mort,  pintades a la porta de casa i telefonades a hores intempestives per part de grups d'ultradreta. "Va ser un delicte d'odi" sosté Carmen Salvador, la mare de Guillem Agulló i afegeix que "no toleraven que algú pensara diferent a ells i el van matar".

La pel·lícula La mort de Guillem narra la vertadera història del fets i explica la intimitat d'anys de dol i angoixa d'una família que finalment ha guanyat el juí social, segons diuen els productors Rafa Molés i Mar Roma.  

El rodatge que acaba el 20 de desembre s'ha dut a terme a les localitzacions reals de la història, Montanejos, València i Burjassot.

Els actors valencians Pablo Molinero i Glòria March interpreten els pares de Guillem Agulló i el novel Yani Collado es posa en la pell del jove antifeixista assassinat; Mar Linares fa el paper de la seua germana, Betlem Agulló. 

En el repartiment es reuneix un gran nombre d'actors no professionals, com a resultat d'un procés de selecció al carrer, entre joves que actualment pertanyen als entorns d'ideologia antifeixista. 

La cinta és una producció d'À Punt Mèdia, TV3, Suica Films i Som Batabat. Està previst que s'estrene a la tardor de l'any que ve. 

Campanya "La lluita continua"

La mort de Guillem  forma part de la campanya "La lluita continua", una iniciativa de mobilització social i política i de recuperació de la memòria democràtica que pren com a punt de partida la figura de Guillem Agulló. Al film s'hi sumen quatre accions més. Entre elles un concert d'homenatge  i un cicle de debats i conferències que tindran lloc a València i Barcelona. 

També et pot interessar

stats