Mor a Veneçuela José Antonio Abreu

Abreu va ser premi Príncep d'Astúries de les Arts pel reconegut programa de música El Sistema Nacional d'Orquestres.

Abreu (dreta) amb el director d'orquestra Gustavo Dudamel
Abreu (dreta) amb el director d'orquestra Gustavo Dudamel / REUTERS.

El músic i economista José Antonio Abreu, premi Príncep d'Astúries de les Arts pel reconegut programa de música El Sistema Nacional d'Orquestres de Veneçuela, ha mort als 79 anys.

Abreu és un dels músics més importants i de major transcendència de la cultura musical veneçolana, reconegut per la Unesco, i honrat amb l'Orde del Sol Naixent, el Premi de Música Polar, atorgat per la Reial Acadèmia Sueca de Música, al costat d'altres reconeixements.

Abreu defensà, entre altres coses, que a un xiquet que naix amb desavantatges socials, l'aprenentatge d'un instrument "li obri un camí lluminós", l'"ennobleix" i "dignifica", i que a més, ompli d'orgull la seua família, el seu barri i a si mateix en poder representar amb dignitat el seu país en qualsevol part del món.

El programa, creat per Abreu en 1975, tenia com a objectiu combatre la pobresa a través de l'ensenyament de la música, la qual cosa va fer que les possibilitats d'estudiar música clàssica s'estengueren a tota la població. Una iniciativa que ha sigut reproduïda en diversos llocs del món.

Una mostra de la importància del músic és que tant el president veneçolà, Nicolás Maduro, com el líder opositor, Julio Borges, han coincidit en les lloances del mestre.

També et pot interessar

stats